Отбелязаха с изложба празника Новруз в София

Посланикът на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова събра гости в хотел "Балкан"

Отбелязаха с изложба празника Новруз в София | StandartNews.com

Празникът на пролетното равноденствие Новруз, който се чества от около 300 милиона души в Азия, Европа и Африка, озари зала „Средец“ Хотел Балкан в София.

По покана на гостоприемното посолство на Азербайджан, Международния фонд за тюркска култура и наследство и Центъра за азербайджански език и култура към СУ „Свети Климент Охридски“, в начерението на празника, който се отбелязва на 20 и 21 март, там се събраха приятели на Азербайджан, вицепрезидентът Илиана Йотова, бившият премиер Симеон Сакскобурготски, посланици на много страни и живеещи в България азербайджанци. За празника в София пристигна председателката на Международния фонд за тюркска култура и наследство Гюнай Ефендиева.

Присъстващите имаха удоволствието да се порадват на уникалния празник, по повод на който бе показана изложба на картини на известната азербайджанска художничка Джамиля Хашимова. Художествена изложба на талантливата художничка Джамиля Хашимова отразява древната история, култура и най-много духа на тюркския свят, обясни Гюнай Ефендиева. Експозицията „Ра́йските гради́ни на тю́ркския свят” ни потопява в този вълшебен и тайствен свят, призовава ни към чистота, добра воля и милосърдие, които носи със себе си Новруз, учи ни да опазваме нашите духовни ценности. Представени бяха и музикални произведения на азербайджански композитори, изпълнени от пианистката Ана Линчева.

Новруз е празник на пролетта, подновяването и съживяването на природата, който се чества всяка година на 20 и 21 март. Но празненствата започват преди това с четирите вторника преди Новруз, защото сперед традицията вторниците олицетворяват елементите на живота – земята, водата, огъня и въздуха.

По инициатива на Азербайджан на 23 февруари 2010 г. на 64-та сесия на Общото събрание на ООН бе приета резолюция, с която 21 март се признава за Международен ден на Новруз. Новруз също е вписан в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, защото подкрепя толерентността и културното разнообразие, допринася за солидарността, приятелството и мира.

Слова за празника произнесоха вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова, председателката на Международния фонд за тюркска култура и наследство Гюнай Ефендиева и директорката на Центъра за азербайджански език и култура към СУ „Св. Климент Охридски“ София Шигаева-Митреска, която рецитира и откъс от произведението "Игбалнаме" на прочутия азербайджанския средновековен поет Низами Гянджеви за хубавото време – пролетта, когато се чества празника Новруз.

Азербайджанците обичат Новруз заради неговата философия, каза посланик Наргиз Гурбанова и обясни, че празникът на пролетното равноденствие е и празник на равенството на хората. Той обединява различни слоеве на населението, укрепва взаимното разбирателство и социалното единство. Новруз е времето на сплотеността, семейството и приятелите. Той остава здрав свързващ мост между нас с неговото универсално послание за мир, хармония, уважение и любов еди́н към друг и заобикалящата ни природа. Като говорим за толерантност, тази година Азербайджан и партньорските международни организации с гордост отбелязват 650-тата годишнина на великия азербайджански поет и философ Сеид Имададдин Насими, напомни посланик Гурбанова. Той е емблематична личност в поезията и философската мисъл на Изтока, Насими е влюбен в света, в който живее. Той продължава да бъде съвременен, защото още преди стотици години говори за толерантност и мултикултурализъм.

Началото на пролетта се отбелязва в България на 1 март като празник Баба Марта, отбеляза посланик Гурбанова и подчерта, че обредите на Новруз и Баба Марта са различни,но със сигурност общото разбиране на символичното значение на пролетта от нашите народи също ще допринесе за насърчаване на силните културни връзки между нашите две приятелски нации.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай