От догодина НАП ще попълва автоматично декларациите ни

Кампанията за подаване на данъчните декларации ще започне от 10 януари, а не както досега в първите часове на новата календарна година

От догодина НАП ще попълва автоматично декларациите ни | StandartNews.com

От март следващата година НАП ще попълва автоматично декларациите за доходите на физическите лица, съобщи в Стара Загора Росен Бъчваров, директор на Дирекция „Комуникации и протокол“ в агенцията. От улеснението могат да се възползват тези, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис.

Кампанията за подаване на данъчните декларации ще започне от 10 януари, а не както досега в първите часове на новата календарна година, каза Росен Бъчваров.

"До края на март всеки може да използва съществуващите услуги на НАП. От началото на март ще съберем цялата информация по трудовите договори и извънтрудовите доходи и ще осигурим достъп в нашата система до тези предварително попълнени данни", поясни Росен Бъчваров и уточни, че ръчно ще се допълват други източници на доход като например от наеми или ако лицето желае да ползва някакво данъчно облекчение.

Росен Бъчваров припомни, че до края на януари е срокът, в който фирмите, използващи софтуер за управление на продажби, трябва да го приведат според промените в Наредба Н-18. По думите му ново отлагане не се очаква. До този момент около 350 хиляди субекта вече са модернизирали фискалните си устройства. Близо 500 са регистрираните софтуери, които могат да използват търговците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай