От 14 февруари сменят хижарите на Черни връх

Само преди седмици невъзпитани туристи думкали и строшили вратата на заслона, разказват от БТС

От 14 февруари сменят хижарите на Черни връх | StandartNews.com

На връх Свети Валентин хижарите, които сега стопанисват заслона на Черни връх, ще го освободят и на тяхно място ще бъдат назначени други. Това разказа Мирослав Дачев от Български туристически съюз, който отговаря за хижите и заслоните в планината. По неговите думи хората, които сега стопанисват планинския заслон, сами са пожелали да го освободят след като по Нова година в социалните мрежи се появи информация, че са отказали на бедстващ турист да го настанят. Кирил Радев се изкачил на Черни връх само по шорти, след което е останал в коридора пред заслона, където е получил хипотермия, написа в социалните мрежи неговият приятел Димитър Кенаров. В публикациите на двамата има разминаване, каза Дачев и посочи, че утре те ще бъдат изяснявани в предаване на Би Ти Ви. Самият Кенаров твърди, че е проверил дали хижата ще работи навръх Нова година и са им казали, че тя е само за частно парти. Въпреки това групата е тръгнала нагоре. Когато са помолили Кирил, страдащ вече от хипотермия, да бъде настанен вътре, им е отворила жена, която е казала, че там има частно парти. Според Мирослав Дачев собственикът на заслона Чавдар Евтимов е бил вътре, но така и не е разбрал, че отвън има премръзнал човек. Жената, която била отворила вратата, е служителка от кухнята, която не е интерпретирала правилно ситуацията.

"Не знам дали това е така, позовавам се само на неговите думи", каза Дачев. Той обаче твърди, че за изтеклия период, в който Чавдар Евтимов е имал договор за стопанисването на хижата, е имало няколко опити да бъде разбита вратата на заслона. Именно поради това хората, които са празнували вътре, са приели нападението със снежни топки от страна на приятелите на Кирил като опит за вандализъм. В същото време самите приятели твърдят, че са го направили, за да може някой да им обърне внимание и да приеме Кирил в помещение, където той да се стопли. 
Нямаме желаещи, които да стопанисват заслони, а помещението на Черни връх се води именно заслон, разказа Дачев. Ако говорим за хижи, там хората печелят от настаняване на легла, но онези, които стават хижари, се водят единствено от влечението си към планината. Той посочи, че има десетки места в българските планини, където би трябвало да има заслони, но няма желаещи да ги стопанисват.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай