Опашки по пазарите преди празниците

На Разпети петък пазарите се изпълниха с хора

Опашки по пазарите преди празниците | StandartNews.com

Големи опашки се извиха по пазарите за последни приготовления преди празниците. А утре е последният ден, в който традиционно могат да се боядисват великденските яйца. Предпразнично обаче се оказва, че от фермата до магазина цената им скача двойно.

На Разпети петък пазарите се изпълниха с хора, които са оставили купуването на зеленчуци и плодове за последния момент, за да бъдат свежи на трапезата.

"По празниците днес много салатки, лук, краставици и домати, много се вземат. Гледам днес много хора минаха оттук. Значи такова чудо не е имало скоро", казват продавачи.   

И докато някои продавачи са доволни от големия брой клиенти, други намират мерките с еднопосочни коридори за проблемни, предаде Bulgaria ON AIR.

На Разпети петък не се работи и така Велика събота остава последна възможност за всички, които не са боядисали яйца, да го направят. И в последния момент, както и в предишните дни, се оказва, че яйцата поскъпват с близо 50% по пътя от фермата до магазина. Сред причините за по-високите цени се посочва високата ДДС ставка на храните у нас.

"Себестойността на едно яйце варира от 14 до 18 стотинки, тъй като има някои производители, които си правят собствени фуражи, имат земеделска земя, която обработват. Но така или иначе цената е средно около 17 ст. на яйце – малко, голямо - цената е 17 ст. на яйце", посочи Ганчо Колев, който е производител на кокоши яйца.

Често в магазинната мрежа те се предлагат на двойно по-висока цена преди Великденските празници и основната причина за това са прекупвачите. Към момента текат проверки на експерти от Българската агенция по храните за проверка на качеството на предлаганите продукти в магазините у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай