Опашка от зори за Тефтерчето на Левски

Акад. Антон Дончев представя новото издание на книгата на Захарий Стоянов

Опашка от зори за Тефтерчето на Левски | StandartNews.com

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отваря вратите си за всички, които искат да видят оригиналното тефтерче на най-великия българин - Апостола на свободата Васил Левски. То се съхранява в трезор на БНБ и се вади изключително рядко.

Показването му утре, неделя, в централното фоайе на библиотеката е по повод специалните събития, посветени на 180-годишнината от рождението на Апостола на 18 юли. От 9 до 14 ч днес достъпът до библиотеката и Тефтерчето ще е свободен. Хората ще имат възможност да се запознаят и с новата дигитална версия на бележника.

Акад. Антон Дончев пък ще представи книгата на Захарий Стоянов "Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му", която наскоро издаде Фондация "Трейс за хората".

Всички посетители ще могат да разгледат и изложбата "Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи... Зависи от нашите собствени сили". Тя е плод на съвместните усилия на Министерството на културата, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, СУ "Св. Климент Охридски" и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

В специални витрини ще бъдат изложени книги за Апостола от фондовете на библиотеката. След неколкомесечна обиколка в страната в Храма на книгата се завръща и пътуващата експозиция "Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски".

********************

Столична община и Националната галерия представят изложбата „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници", посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Изложбата е подредена в Галерия на открито в Градина „Кристал" и ще бъде официално открита в 11 ч. в понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай