"Онова нещо" в Сатирата

Пламен Сираков, Светослав Пеев и Ивайло Калоянчев са сред звездите в спектакъла по първата пиеса на Христо Бойчев

"Онова нещо" в Сатирата | StandartNews.com

София. "Онова нещо", една от най-абсурдните комедии на Христо Бойчев, ще има премиера в Сатирата на 14 юни. Най-играният български драматург по света за всички времена обаче твърди, че критиците не са точни в дефиницията и всъщност става дума за "една селска история". Той конкретизира в детайли: "Няколко съседи през цялото време преследват "онова нещо", което всяка нощ ходи по тавана в къщата на главния герой. Какво е това неуловимо "нещо"? Някои от вас ще се досетят, без да са сигурни, а други ще са сигурни, без да се досещат. Какво да се прави - не всичко може да се разбере на този свят. И може би така е по-добре. Важното е майтап да става."

Бойчев не си пада и по най-често задавания въпрос в световната екзистенциална истерия: "Да бъдеш или да не бъдеш?". И не се колебае, че верният отговор е: "Никога не съм мислил." А Йонко Цонев, който в тандем със Светослав Пеев подписва режисурата, коментира: "Няма универсален отговор. Ние не знаем какво е "Онова нещо", нито знаем как изглежда, нито разбираме защо съществува. Не бихме ви натрапили и нашата версия за неговия произход. Единствено знаем, че то съществува, че сме го усещали и че често не ни е оставяло да спим. Знаем, че "Онова нещо" има някаква роля в нашия живот, но не знаем каква".

Сценографията е на Николай Николов, а музиката е на известния композитор Юри Ступел, който от години живее и работи в Кипър. В ролите са Петко Каменов, Мира Върбанова, Ивайло Калоянчев, Люба Пашова, Васил Драганов, Светослав Пеев, Веселин Цанев, Пламен Сираков.

В цялата смешно-тъжна драма има нещо много Радичковско. Всъщност именно великият създател на уникални български случки е причина машинният инженер и директор на фабрика в Полски Тръмбеш Христо Бойчев да се преквалифицира в автор на диалози и сценични интриги. През 1984 г. профсъюзната организация към завода организира посещение на театър. Тогава Бойчев за първи път гледа спектакъл - и той е по Радичков. Така технократът решава, че оттук нататък ще пише пиеси и завършва театрознание във ВИТИЗ. Първата му творба е "Онова нещо" (1984), следват "Районна болница", "Полковникът птица", "Подземният", "Оркестър "Титаник" и други.

Бойчев, французойката Ясмина Реза и руснакът Василий Сигарев са тримата най-поставяни драматурзи. На въпроса има ли обяснение за това, Бойчев отговаря в типичния му стил: "За мен е ясно, но се чудя за другите двама". Играят произведенията му в 45 страни на пет континента - в Нова Зеландия и Катар по един път, но затова пък по много пъти и на почти всички сцени в пост-Югославия, Турция, Полша, Румъния. В Русия Бойчев винаги е сред специалните гости в афиша. В родината десетки трупи са трупали рейтинг с пиесите на почетния гражданин на Полски Тръмбеш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай