Омбусманът против спирането на шофьорите на границата

Тя изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи Младен Маринов

Омбусманът против спирането на шофьорите на границата | StandartNews.com

Омбудсманът Диана Ковачева настоява МВР да не спира граждани на границата за неплатени глоби.

Тя изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи Младен Маринов относно информацията за въвеждане на автоматизирана информационна система "Административнонаказателна дейност" на гранично-контролно пропускателните ни пунктове.

Общественият защитник посочва, че според решението шофьорите, на които за първи път се връчват наказателните постановления, ще имат право да продължат пътя си и да обжалват или да платят. По нейни думи инициативата за връчването на постановленията на водачи, които не са били намерени, е полезна.

Доц. Ковачева обаче не е съгласна с факта, че водачите с влезли в сила глоби трябва да платят на ПОС терминали на граничните пунктове, в най-близката банка, или да се разделят с книжката и талона на колата, както и че за неплатени глоби ще се проверяват и останалите пасажери в колата. Това означава, че всички те ще трябва или да платят или да се откажат от пътуването.

Ковачева подчертава, че проблем с така въведената система възниква, когато гражданите не са били уведомени за издадените наказателните постановления, а те се смятат за връчени.

Доц. Ковачева посочва и че по данни на граждани има и случаи, в които системата не отчита, че дадена глоба е вече платена, т.е. ако водачът не носи със себе си платежния документ, удостоверяващ плащането, също може да бъде санкциониран, въпреки че вече е заплатил глобата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай