Неделя,

Омбудсманът уби ценообразуването в топлофикациите

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Спадът в цените на топлинната енергия ще бъде усетен при потребителите когато излязат изравнителните сметки през юли, стана ясно от интервю на омбудсмана Диана Ковачева за Нова телевизия.

„Проблемът, срещу който възразявам, е появата на прекалено много прогнозни елементи при ценообразуването. Към момента прогнозният елемент е този, че хората плащат на базата на прогнозни сметки. И наистина мартенските сметки бяха безкрайно високи. Това се дължи на факта, че имаме прогнозно отчитане. Отчита се на предположение, че хората са останали вкъщи, било е студено, необективни факти. В същото време реалният отчет идва чак в края на отоплителния сезон, когато хората получат изравнителните си сметки”, обясни тя.

„Като че ли през тези два месеца ние много сериозно се занимавахме с темата КЕВР. Аз изпратих над четири препоръки до тях по различни казуси. Всъщност основният проблем, с който се сблъскваме, е обстоятелството, че липсва прозрачност при ценообразуването на топлинната енергия. Видяхте, че нещата са толкова объркани, че дори се наложи министърът на енергетиката на обясни какво точно е имал предвид КЕВР. Като че ли КЕВР се крият зад сложната система на ценообразуване. При тази липса на прозрачност, това определено пречи на хората да разберат за какво реално плащат”, смята Ковачева.

Омбудсманът е на мнение, че цената на топлинната енергия наистина е паднала, защото КЕВР е определила по-ниски цени за изминалите два месеца. Какви ще бъдат сметките на потребителите, обаче, предстои да видим. Тя обаче възразява и срещу друг прогнозен елемент – цените, по които ще се плаща.

„След промяна в Наредба 5, се оказва, че цената на природния газ ще се променя всеки месец, а това ще се отразява върху цената на топлинната енергия веднъж на 6 месеца”, изясни тя.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички