Окончателно! 10 г. давност за дълговете на хората

Парламентът прие промените в Закона за задълженията и договорите

Окончателно! 10 г. давност за дълговете на хората | StandartNews.com

10-годишната давност на задълженията на физическите лица вече е факт, реши окончателно парламентът. Той прие промените в Закона за задълженията и договорите. Давността не се отнася за еднолични търговци, както и за търговски, и граждански дружества, а само за физически лица.

Тази давност няма да се прилага за: задължения за издръжка, задължения за трудови възнаграждения, за обезщетения по Кодекса на труда, за непозволено увреждане и за неоснователно забогатяване. За заварените случаи давността по чл. 112 започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо.

В момента законът предвижда 5-годишна давност и се погасяват всички вземания, за които не се предвижда друг срок и 3-годишна давност за вземанията за възнаграждения за труд, за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор.

„Аз смятам правната комисия се е съобразила с всички изисквания и възражения, а именно да има баланс между интересите на кредитора и интереса на длъжника“, заяви един от вносителите на промените Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на патриотите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай