Огненият ад у нас: 8000 декара горят в хасковско

Половината от горящите площи в района са гори

Огненият ад у нас: 8000 декара горят в хасковско | StandartNews.com

Пожарът край хасковските села Брягово, Любеново и Родопи е обхванал 8000 декара площ, половината от които са горски фонд. Това обяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов, който посети мястото на пожара.

"93-ма човека пожарникари и горски служители, хора от Българската армия продължават усилията. Следобед се прогнозира смяна на посоката на вятъра и усилването му, което евентуално би създало някакви проблеми Заради това и хората са вътре на терен, за да може от самото начало да овладеем ситуацията. Прогнозите са, че, ако така продължават нещата, би трябвало тази нощ да имаме хора само на дежурство, които да обикалят периметъра".

Районната прокуратура в Хасково е образувала досъдебно производство за това, че по непредпазливост е запален чужд имот. По делото се извършват процесуално-следствени действия за изясняване на причините, като предстои да бъде направен оглед след пълното локализиране на пожара, както и ще бъдат назначени пожаро-техническа и оценъчни експертизи. Вероятно пожарът е причинен от човешка немарливост", обясни директорът на Общинското лесничейство Георги Масларов: "Пожарът идва отнякъде и после става горски. И после стават неуправляеми нещата. В последните 35 години аз не знам някой да е наказан за това, че ние гасим чужди грехове".

Пожарът край Дупница е загасен, отчете комисар Николов. В понеделник до село Тополница пламнаха сухи треви и дървета. Комисар Николов отправи предупреждение към хората: "Намираме се в тежка пожароопасна ситуация на територията на цялата страна. Кодът е висок. Предупреждението е сериозно, така че всички трябва да бъдем внимателни да не предизвикваме пожар. Ако пък забележим, своевременно да уведомим, за да можем бързо да се намесим".

Продължава гасенето на пожара край село Шишманци:

"Седем екипа на пожарната продължават да гасят пожара в депото за отпадъци край село Шишманци. Вятърът разнася дима в различни посоки. В населените места, към които се насочва, се извършват замервания на въздуха. Няма регистрирани критични нива на замърсяване. Пожарът е локализиран. Осигурени са достатъчно вода и пръст за засипване на отпадъците, но тлеенето е в дълбочина и на този етап не може да се прогнозира кога ситуацията ще бъде овладяна напълно". Това заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който посети тази сутрин депото и предупреди: "Уплътнете прозорците и затворете вратите, докато не се обърнем към вас и ви кажем, че нещата са напълно безопасни".

Димът започна да се усеща повече край Белозем и Болярино. Следобед, когато се очаква смяна на посоката на вятъра, мобилна станция за измерване на въздуха ще бъде насочена към района Шишманци и Раковски. Наблюдава се непрекъснато и АМ "Тракия". "От двете страни – посока София и посока Бургас – има колеги от Пътна полиция, които имат за задача своевременно да уведомят, ако видимостта на магистралата бъде намалена", увери Николов. Причините за пожара тепърва ще се установяват, като на този етап предположението е самозапалване. В хода на разследването ще се проверява и версията за умишлен палеж.

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив Стефан Шилев каза, че живеещите от района ще бъдат своевременно информирани за резултатите от замерванията на въздуха и допълни: "След приключване на пожара ще се направи проверка на място, за да се види какви са причините за възникване на пожара. Най-вероятно е високата температура, но все пак ще се направи проверка дали дейностите в депото се извършват в съответствие с комплексното разрешително и ако има някакви нарушения, ще бъдат взети съответните мерки".

Само за седмица на територията на Пазарджишка област са възникнали 13 пожара на сухи треви и стърнища. Основните причини са неизправност на техниката, с която се жъне, и човешка небрежност. От полицията определят обстановката като "усложнена" и предупреждават да не се почистват нивите и дворовете чрез изгаряне на тревни отпадъци, да не се пали огън на открито при ветровито време и да не се изхвърлят безразборно угарки от цигари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай