Огънят на Анадола подпали НДК

Ориенталските танци бяха очакваният пик в шоуто

Огънят на Анадола подпали НДК | StandartNews.com

София. Ориенталски танци, класически балет, пъстрота до пресищане и умение на предела - "Огънят на Анадола" вдигна на крака препълнената зала 1 на НДК в неделя вечер. Майсторите на стъпките изнесоха близо двучасово шоу. То бе подчинено на амбицията да покажат танци в максималната широта на понятието - стил, идеи и жанр се сменяха буквално във всяка минута.

Традициите на Ориента се смесиха с брейк денс, автентичният фолклор с поп звучене и диско ритъм, а на финала трупата излезе с трийсетина тъпана, за да зарадва феновете с музикалните си умения. Турските звезди, сочени като източните Lord of the Dance, засвидетелстваха респекта си към грузинските танци - в един от етюдите завъртяха телата си досущ като неконтролируемите "Сухишвили". Редица картини носят чувството за изрядна симетрия - балерина в черно предвожда облечените си в бяло колежки, с внушение сходно на кинохита "Черният лебед". Друг танц пък намира хармонията в спиращи дъха дуели със саби, вдигащи адреналина заради постоянното чувство за риск.

Спектакълът разказва за историята на Прометей, Зевс и Пандора, изгражда портрети на конфликта между доброто и злото, преминава през иконите и дервишите, за да завърши с колорита на космополитния Истанбул. Навярно заради това името му е "Еволюция" - сюжетът минава през различни епохи, за да стигне до модерността.

Трупата обеща да се върне в България през пролетта - изкупените седмици преди шоуто билети са действително аргумент за по-чести срещи в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай