Офицер от запаса: Да даряваме на държавата по 5% от заплатите

Всеки държавен служител да реши за себе си, за мен е въпрос на морал, казва Веселин Крумов

Офицер от запаса:  Да даряваме на държавата по 5% от заплатите | StandartNews.com

Всеки държавен служител да реши за себе си, за мен е въпрос на морал, казва Веселин Крумов

В разгара на пандемията от коронавирус и битката на живот и смърт, която България и светът водят срещу заразата, един български офицер от запаса отправи призив към хората, които получават заплатите си от бюджета – да даряват по 5% от възнагражденията си на държавата до края на годината. Веселин Крумов, служител във Военно окръжие- София, към министерството на отбраната, избра „Стандарт“ за своя трибуна. Ето какво каза той:

Аз съм работил само на държавна работа – и като офицер, и сега като цивилен служител. През цялото време на професионалния ми път държавата се е грижила за мен. В тази тежка ситуация, когато сме във война, макар и без оръжия, с всички произтичащи от нея последствия, за мен е въпрос на морал да върна жеста на държавата. Имам лична инициатива, с която не ангажирам институцията, в която работя. Призовавам всички служители, получаващи заплати от държавата, до края на годината да се откажат от 5% от възнагражденията си. Сумата не е непосилна. Ако средната заплата на държавните служители е около 1100-1200 лева, това са между 55 и 60 лева на месец, които те да дарят. Държавните служители са около 70-80 000, но могат да се включат също учители, общински служители, работещите в агенции. И ако всички откликнат, сумата, която ще се събере, няма да е малка. Този ресурс може да се използва там, където има най-голяма нужда – включително за подпомагане на хората, останали без работа, за храна за социално слабите, за консумативи за лекарите. Това ще е облекчение за държавата, защото тя е подложена на голямо натоварване.

Очевидно е, че кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус, няма да свърши скоро. Засега най-оптимистичната прогноза е тя да продължи поне три месеца. Това означава, че постъпленията в бюджета ще се намалят силно. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че дефицитът в държавната хазна ще е 3,5 милиарда лева. Това звучи страшно. Каквато и помощ да даде Европейският съюз, пари ще трябват, и то много, при тази карантина, която ще се затяга заради усложняването на обстановката.

Да си припомним, че държавните служители получават заплатите си благодарение на данъците, внасяни от бизнеса, който в момента не работи или е намалил капацитета си на 30, 50%. Ако няма нормални постъпления в държавната хазна до края на годината, какво ще стане с бюджета за следващата година? Ще се направи кризисен бюджет, в който заплатите на държавните служители ще бъдат орязани с 20-30%, ще се намалят социалните разходи и т.н. Като в едно домакинство – ако един месец получиш 100 лева, а следващия – 70 лв., ще трябва да свиеш харчовете и да се лишиш от някои неща. Да мислим и за бъдещето – държавата трябва да продължи да съществува и след тази криза.

Министерството на финансите да обяви реда, по който може да се осъществи инициативата. Например да бъде дадена сметка, по която всички, подкрепящи предложението ми, да превеждат своите 5%, или да го правят счетоводителите в съответното ведомство. Добре е комисия да определя как да се изразходват средствата, а министърът на финансите да упълномощи служител, който всеки месец да прави отчет пред обществото колко пари са постъпили и за какво се харчат. Другият вариант е парите да се събират и да се дадат при извънредна ситуация, ако се наложи. Нужно е всичко да става прозрачно, с участието на медиите. Знам, че е много сложно, защото винаги ще се намери някой, който ще каже: защо дадохте пари на тези, а не на онези. Недоволни винаги ще има. Но едно е да имаш под ръка няколко десетки или стотици милиона, с които да изгасиш пожар, друго е да нямаш тези пари, а недоволството пак да го има.

Инициативата няма как да е задължителна, всеки трябва да реши за себе си дали е готов да дарява 5% от заплатата си. Но ако самите министри, шефове на ведомства и държавни агенции приемат тази инициатива и предложат на служителите да я последват – шансовете са многократно по-големи. Защото хората ще знаят, че ръководителите им подкрепят предложението.

Споделил съм идеята си във Фейсбук, приятелите ми я подкрепят. Но искам призивът ми да стигне до повече хора. Аз не съм богат, живея нормално. Но съм решил да давам своите 5% и ако няма обявена друга сметка, ще ги внасям по сметката на логистичния център към Националния оперативен щаб срещу коронавируса. Моралът и гражданското съзнание са тези, които карат хората да се обединят пред опасността. А очевидно тя е голяма. Имам познати в Италия, които казват, че нещата са много сериозни. В България с население под 7 милиона и с близо 1,8 милиона пенсионери – това ще е катастрофа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай