Неделя,

Очаква се намаляване на заразените до седмица

От: Редактор -
A
A
A

Във връзка с нараснолото безспокойство зараеди нарастване на броя на заразените от кщоронавирус у нас, се чу и надежден коментар.

Очаквам случаите на заразени с коронавирус да започнат да намаляват до седмица.

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в предаването Още от деня по БНТ.

Според него причината е, че хората започват да се пазят и ще искат да спазват мерките.

Зам.-председателят на щаба обясни, че проблем са събиранията на много хора на едно място с песни и с викове. „Човек се заразява, когато срещу него някой болен или носител на вируса вика или крещи. В разговор от дистанция няма да може да се предаде заразата.”, обясни проф. Кантарджиев.

Той посочи, че в много от балканските страни разпространението на вируса било 2-3 пъти по-голямо, отколкото у нас.

Младите обаче също трябва да внимават, въпреки че при тях тежките случаи са по-малко.

Септември ще се посрещне с нов грип и мерките за него трябва да бъдат като за коронавируса. „Опасно ще е октомври –ноември, когато зачестят и другите вирусни заболявания, характерни за есенно-зимния сезон”, каза проф. Кантарджиев.

„Когато става дума за епидемия, няма осигурени и неосигурени, голяма част от нещата се поемат от държавата. Затова се включват местните представители на здравното министерство – РЗИ.”, каза проф. Кантарджиев.

"РЗИ правят тестове, за да намерят контактните лица и да се ограничат клъстерите", посочи проф. Кантарджиев. Той обясни, че при нас има три важни неща – да не се допуска претоварване на болниците, много болни лекари и да се пази мяра и да не се изследват цели болници.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички