Вторник,

Без ДДС за нашите зеленчукопроизводители

A
A
A

Обмисля се обратно начисляване на ДДС за плодовете и зеленчуците. 20% ДДС няма да се плащат от земеделица, а той ще може да ги инвестира в семена и препарати. Последният във веригата ще плаша - в случая търговеца. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.- министър на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов по повод намерението да се въведе система за обратно начисляване на ДДС в производството на плодове, зеленчуци и мляко от Министерството на земеделието .

"Тази схема вече се прилага при зърнопроизводителите и ефектът е положителен", обясни още той.

По думите му преработвателните предприятия също няма да плащат ДДС за суровината, а само след като я преработят и продадат. "Тази симбиоза развързва ръцете и на преработвателите", добави зам.-министърът.

Маринов каза, че докато стигнат от производителя до пазара, у нас доматите и краставиците преминават през 4-5 ръце и се оскъпяват двойно. "При земеделеца цената е 2 лв., а на пазара е 4 лв.", коментира зам.-министърът като поясни, че за разлика от съседна Гърция, където производителите се обединяват, у нас стопаните са дребни и им е трудно да преговарят с големите вериги.

"Степента на организираност на земеделците у нас е под 6%, а според ЕС критичен минимум е 20%. В Гърция кооперирането е над 60%, в Холандия - 100%", даде примери той.

Друг проблем в търговията с плодове и зеленчуци по думите му е твърде либералната уредба на търговия на пазарите. Едно картонче за земеделски производител освобождава търгуващите от задължението да издават касови бележки. "Може да имаш 10 дка ябълки, а да продаваш домати и пипер и да казваш: Аз съм земеделски производител и съм освободен от издаване на бонове", каза Маринов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички