Обрат в туризма! Държавата се равнява по младите

Новите маршрути - байкове, панорамни площадки и хобитски къщи

Обрат в туризма! Държавата се равнява по младите | StandartNews.com

„Младите хора са тези, които ще определят каква да бъде комуникацията и маркетинговата стратегия на туризма в България“.

Това заяви министърът на туризма Евтим Милошев по време на Националната конференция „Модерните маркетинг, реклама и комуникация – изборът на поколенията Y и Z“.

Тя се организира от УНИБИТ с подкрепата на Министерството на туризма. Партньори са Националният борд по туризъм, Националното представителство на студентските съвети, Общество "Културно наследство", българският представител на "Европа Ностра"  и Българската стопанска камара. 

Това събитие дава възможност за дискусия и формулира цялостната визия и модел за комуникация на институциите с младите хора, заяви председателят на Съвета на настоятелите на УНИБИТ проф. Стоян Денчев.

Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети, заяви, че подобни дискусии са много важни, защото комуникацията трябва да бъде повдигната на ново ниво и да бъде съобразена с начина на живот и начина, по който младите правят своите избори.

Младите хора искат визуализация. За разлика от предишните поколения, които търсеха информация, сега поколенията Y и Z - избират. Чрез социалните мрежи те виждат всичко в реално време, на мига, каза председателят на Общество "Културно наследство" Славка Бозукова. 

Младите хора искат да гледат непознатото културно и природно наследство. Те искат да видят панорамните площадки, където да ходят с джипове, искат с байкове да обикалят Стара планина, предпочитат къщите за гости с местните кулинарни специалитети, както и хобитските къщи. 

Те имат Имат нужда от собствена платформа, голяма и модерна, в която да обменят преживнания и да споделят маршрути, заяви още Бозукова.

Едно от най-големите предизвикателства пред туристическия бранш е обучението и подготовката на кадри, готови да изведат туризма у нас на по-високо ниво, заяви министър Милошев.

Даваме нови възможности за развитие на дуалното обучение в туризма и това ще се види още в програмите за следващата година, заяви министърът на образованието Галин Цоков.
 
Подкрепяме всяка стъпка в образованието и дуалното обучение. Нашият стремеж и цел обаче е то да бъде въведено и във висшето образование, за да разширим неговия обхват, допълни министърът на туризма.

Туристическият бранш настоява да не бъдат редуцирани бройките за държавен прием в университетите по специалностите, свързани с туризма. 

Това е много важно, защото заменянето им с бройки, които са свързани предимно с технически специалности, не носи необходимия резултат - не се запълват, категорична е д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

За да се подобри комуникацията между институциите и поколенията Y и Z навсякъде в Европа има създадени Младежки академии за културно наследство - с атрактивни наставници, с практически курсове. Те излъчват Младежки посланици на културното наследство, които участват в международните младежки форуми и се включват в младежките турове, заяви Славка Бозукова.

За съжаление, тази година хитът сред европейските младежки турове не е българският "Ком - Емине", а румънският "Виа Трансилваника", каза тя. 

Далече сме от челните места на класацията за най-предпочитани дестинации в Европа, заяви зам.-председателят на Националния борд по туризъм Мартин Захариев. 

На трето място е Албания - със столицата си Тирана, а малко след това попада и Румъния. Трябва цялостна стратегия, за да не сме на задните места, надяваме се, че в бъдещия кабинет туризмът ще се превърне в основен приоритет, заяви още Захариев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай