Обрат след обрат! Климатологът Матев със смайваща прогноза

Ето какво ще е врмето през октомври

Обрат след обрат! Климатологът Матев със смайваща прогноза | StandartNews.com

Източник: БНР

Климатологът Симеон Матев направи прогнозата си за октомври.

"За „циганско лято“ може да говорим за периода от 26 октомври – Димитровден, до 6 декември – Никулден. Тогава слънцето е ниско на хоризонта и дори и да го има, неговите лъчи обаче не са особено много.

По-голямата част от хората разбират под „циганско лято“ едно закъсняло лято. Нещо като „златна есен“ или лятно време през есента. Ако ме питате дали ще има летни дни през октомври – да, ще има", коментира климатологът пред "Блиц".

Той изтъкна, че застудяването през уикенда е краткотрайно.

"Забележете обаче, че от 23-28 градуса, които имаме в четвъртък - петък (бел. Ред. 3-4 октомври), ще станат 16-18 градуса, пак до 22-23 градуса. Това обаче ще е само за 2 – 3 дни, след което забележете, отново ще имаме затопляне.

Този топъл есенен период, с по-скоро летни характеристики ще продължи през повечето дни на второто десетдневие. Може да очакваме, че в средата на месеца ще има много слънчеви часове.

Сутрин ще е студено, но следобед ще е приятно, с температури над 20 градуса. Това е „златната есен“. Време през годината, което се характеризира с хладни ветрове или безветрие, със спокойни следобеди и леко хладни утрини.

Очакванията са тази „златна есен“ да бъде за кратко разваляна от временни заоблачавания и условия за съвсем слаби валежи около 10 и 15 октомври. Шансът за такова разваляне, не е особено голям.

В по-дългосрочен план, може да очакваме по-сериозно застудяване през последните дни от месеца", прогнозирза климатологът.

Матев коментира и времето на изборите.

"Въпреки интереса към 27 октомври като изборен ден, за съжаление сериозната наука не разполага с достоверен начин да предсказваме времето за повече от 12-15 дни максимум. Тоест, ако сега ме питате какво ще е времето тогава, аз като един „политик“ не знам какво ще е, но ще ви отговоря с голяма сигурност, че времето ще е много подходящо за избори.

Все пак, по-сериозно по тематиката - ако се случи очакваното по-лошо време в края на месеца, шансът да имаме превалявания около изборния ден, не е малък.

Пак повтарям, за съжаление науката не разполага с метод, с който да потвърди това със сигурност. Затова като „политик“ ще завърша с може да вали, може да не вали. Това хем е вярно, хем не е вярно", каза климатологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай