Обрат с матурите в 12-и клас! Нов задължителен изпит

Вече има петиция за това, каза Красимир Вълчев

Обрат с матурите в 12-и клас! Нов задължителен изпит | StandartNews.com

Матурата по математика в 12-и клас ще стане задължителна. Вече има петиция за това, каза пред „Телеграф“ бившият просветен министър и настоящ зам.-председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание (НС) Красимир Вълчев.

ВИЖ ОЩЕ: Промяна в училищата! Нов предмет?

„Аз лично подкрепям едно такова предложение, въпреки че съзнавам, че то само по себе си няма да реши проблема.

Необходима е промяна и в учебните програми“, коментира Вълчев. Идеята е подкрепена и от експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ), според които задължителният държавен зрелостен изпит по математика може да бъде организиран в две направления: за ученици с профил „Математика“ – по съдържанието на профилираната подготовка във втория гимназиален етап, а за тези с други профили – по съдържанието на общообразователната подготовка.

Целта, която формулират от ИПИ, е нито един ученик да не завършва средно образование, без да е покрил определен минимум на математически умения, независимо че разграничаваме изпит „високо ниво“ от изпит „базово ниво“.

Само по този начин математиката ще възвърне своето важно значение, а ученето й няма да приключва практически за всички в X клас, а за някои – още след VII. Само по този начин учениците ще трябва да положат допълнително усилие, за да получат диплома за средно образование, но то ще се отплати в бъдеще – чрез реализация и по-добри житейски възможности“,

Едва 5,6% от зрелостниците от профилирани паралелки избират да положат втора матура по математика. Само 59 зрелостници, или 0,2%, са избрали тази година матура по физика и астрономия.

„С толкова малко зрелостници не можем да обезпечим инженерните и педагогическите специалности, които изискват задълбочено изучаване на математика. Оттам страдат и индустриите, които дърпат икономиката. Няма как да имаме и добро икономическо образование без математика. Точно поради това вече я има и петицията за задължителна матура по математика“, коментира още Вълчев.

В момента завършилите успешно 12-и клас полагат задължително матура по български език и литература и по избираем предмет, за да получат диплома за завършено средно образование, с която да кандидатстват в университет.

„Като алтернативно решение на задължителната матура можем да насърчим полагането на матура по математика, физика и химия, като например се освободят от такси за обучение тези студенти, които са кандидатствали с оценката от тях“, каза още Вълчев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
23 Коментара
РенетаКушева
преди 3 дни

Само простотии измисляте.

Откажи
Георги Иванчев
преди 3 дни

Ко

Откажи
Фен на математиката
преди 3 дни

Завърших математическа паралелка , ходехме по олимпиади и имахме желязна подготовка по математика.И до днес ми е интересно да намеря решение на трудна задача. Обаче... тази идея ми звучи нелепо. Насила не можеш да учиш математика. Много По- добре е да се видят програмите и учебниците , които хич не са наред. А инженери може и да се търсят в София, но в другите градове трудно си намират работа. А за матурата по български трябва да се отчита доброто владеене на езика, но не да има есе или интерпретативно съчинение , а например преразказ. Защото това не е изпит за журналистика или бг филология, а и оценката винаги е субективна .

Откажи
Mimet_o
преди 3 дни

Оставете децата на мира! Който иска да си учи разширено математика,физика,химия и т.н.т в университета

Откажи
Lilianapopova
преди 2 дни

Naistina ostavete decata na mira. Koito iska matematika da si uci v matematiceskata. Stiga macihte decata

Откажи
Хрис
преди 2 дни

То по същата логика и другите предмети са важни. Защо не оставите децата сами да избират, а им налагате професия, път и бъдеще? Помня времето когато нямаше задължителни матури и въпреки това тези хора са начетени, знаещи. Няма да постигнете нищо, защото след това не можете да ги задължите да работят като инженер, физик или химик. Не дай боже се увеличат и недипломираните тогава.

Откажи
Бойка Василева
преди 2 дни

Поредната простотия в МОН! Математика е предмет,които се отдава на малък брой и не трябва да е задължителен.Не може да се съсипва бъдещето на едно дете чиято силна страна са му предмети далеч от математическите,но заради слаби знания по математика не може да продължи да учи в университет!Поредната врътка да се намали броя на учащите висше образование и увеличаване броя на кадри с по-ниско ниво на образование.По времето на соца,заради приеми с изпит по математика в гимназии,където не беше необходимо,много ученици бяха лишени от възможността да учат,това което желаят и да се развиват в желаната област.Никаква петиция няма,има пропаганда са съсипване на децата ни!Колко от управляващите са математици.....на две магарета плявата не могат да разделят,седнали да загрижени да се правят.Нека Вълчев си покаже дипломата за средно образование първо и тогава да ми говори!

Откажи
Рени Василева
преди 2 дни

Оставете децата на мира !

Откажи
Виолета
преди 2 дни

Ще побъркате децата! Не стига, че има безсмислени матурите в 4 и 10 клас, а сега и 12 . Ще се чудят за какво първо да се подготвят, за матурите или за кандидатстване. Не всички ученици кандидатстват с оценките от матурите.

Откажи
Няма значение
преди 2 дни

Нека децата сами избират по какво да държат матура! В крайна сметка интересите им са различни. Смятам, че няма как с една задължителна матура по математика да ги направите инженери или да се събуди интереса към предмета. Оставете децата на мира!

Откажи
Камелия
преди 2 дни

Поредната глупост на МОН!Оставете децата на мира!Не всеки ще кандидатства с математика,нека децата да си решават сами!

Откажи
Даниела Шикова
преди 2 дни

Оставете децата на мира.... Огледайте си учебните програми. Не всеки ще стане математик. Нека всеки ученик да си избере втората матура по собствено желание.

Откажи
Антоанета Атанасова
преди 2 дни

Така много хора няма да вземат средно образование!Продължавайте така, соросоиди, сега вече ще постигнете мечтата да съсипете бъдещето на много млади хора.И България ще бъде страна на простолюдието.Математиката е нужна само на хора, които се интересуват от нея.За останалите е абсолютен тормоз,и то напълно ненужен.Тя не дава никакви знания и информация! И нищо не развива,моля ви,не си въобразявайте! Човек по природа е или досетлив, или не е! Математиката нищо не може да направи.Само да поставяте хората в безизходица да пилеят грешни пари за частни уроци и да препълват джобовете на учители-хиени С парите от хляба си! Да гладуват заради една ненужна математика.

Откажи
Наблюдател
преди 2 дни

Поредната простотия на МОН!Оставете децата на мира!Математиката не е за всеки!

Откажи
Потен таралеж
преди 2 дни

y + 3/2y + 25 = 1/2y + 3/4y – 5/2y + y + 37 Благодаря ви г-жо Петрова, страшно много ми помогнахте в живота

Откажи
Мирена
преди 2 дни

Оставете децата на мира.Глупости на МОН

Откажи
Кичка Димитрова
преди 1 ден

Твърдо съм против!Като родител ,мисля,че математиката не е за всеки!Това означава пари за частни уроци до 12 клас!

Откажи
Няма Значение
преди 1 ден

По-голяма простотия не бях виждал, но какво може да се очаква от такива управляващи. Децата са достатъчно натоварени с безсмислени предмети и уроци. Защо не потърсят информация на запад как се учи и колко по-подготвени са децата с мнооого по-малки усилия. Живея в Нидерландия и не познавам дете, което да си скъсва задника да учи. Всичкото учене приключва в училище още и никой не учи след или преди него. Аз самият съм завършил химично инженерство и си спомням колко листа сметки трябва да направиш да сметнеш един топлообменик или промишлена пещ.... а сега има софтуери за тези неща и не ти е нужно да знаеш стотици формули и да си губиш времето със седмици. А нашите деца какво... Учат куп ненужни неща, а и вече ще ги задължават да кандидатстват с предмети, които са вече ненужни според мен. Те не могат да пишат правилно, вие математика ще ги задължавате да учат..... Поредната простотия на МОН

Откажи
Няма значение
преди 1 ден

Вместо да мислят тези простотии, да помислят как да накарат циганите да учат най-накрая и да ги интегрират по някакъв начин, защото след 20-30 години не виждам образовани българи да останат. Вече има сериозни проблеми с доктори и инженери и не само... Не ми се мисли какво ще е след известно време. Просто трагедия...... Жалка история

Откажи
Минче
преди 8 часа

Точно така. Дано да обърнат внимание на коментарите и да се откажат от тази глупава идея! Да оставят децата да завършат спокойно.

Откажи
Yavor
преди 6 часа

Оставете децата на мира!

Откажи
Yavor
преди 6 часа

Оставете децата на мира!

Откажи
Стефанова
преди 6 часа

МОН, само глупости измисляте! Всяко дете си има интереси, на едни им върви едно, на други друго. Има деца, който се подготвят за кандидатстване две години по биология, химия, физика, география, история! По -добре редуцирайте материала в учебниците, защото има излишно много информация! По- добре малко, но полезна информация, която ще я запомнят и ще им е от полза!

Откажи