О, в Париж може всичко! Дори мъже да бият жени и за това да им плащат

О, в Париж може всичко! Дори мъже да бият жени и за това да им плащат | StandartNews.com

Лейк Плесид е село в окръг Есекс, щата Ню Йорк. Там живеят 2227 човека. Селото има два светофара и две олимпиади. И двете са зимни. Не му трябват повече нито светофари, нито олимпиади.

При втората олимпиада през 1980 г. те не построиха олимпийско село. За спортистите направиха необичаен комплекс, странен на пръв поглед. 

Естествено разглезените звезди започнаха да се оплакват, но никой не им обърна внимание. Американците са си такива. Още на следващия ден, след като угасна олимпийският огън, комплексът влезе в своето предназначение и прие първите си обитатели. Не, не продадоха апартаменти на богати хора. Приеха нарушители на закона. Защото това бе проектирано и построено като 

затвор за малолетни престъпници

И до днес си е затвор за малолетни. Двайсетина години по-късно в Ню Йорк попитах какво става в Лейк Плесид. Много са доволни от работата там, защото те искаха да превъзпитават тези младежи и с красотата на природата, и с грижата за нея. И с подходящ труд. Резултатите били много добри.

Замислих се какво ще остане след третите Игри в Париж. Огромен град с над 13 млн. население. И не се сетих за нищо, което да остане. Тухла върху тухла не е сложена отново. Дори няма традиционната чаша за олимпийския огън, все едно не е озарявал света със светлината си. Преди всичко духовната. 

Плуването свърши, но то не произведе нито един герой. И само един световен рекорд на едно момче от Китай, на което не му знаете името. И няма да го запомните, китайските са малко трудни имена.

Няма герои, няма примери за поколенията.

А през 1924 г? Само едно има ще спомена - Джони Вайсмюлер. Вечна легенда! Печели 3 златни медала в плуването и бронзов във водната топка. Първият човек, който плува 100 м за по-малко от 1 мин! После подобрява 67 световни рекорда.Става актьор и завладява завинаги света с още една роля. На Тарзан. Отиде си през 1984 г на 79 г. Между другото неговият екранен партньор - шимпанзето Чита почина чак през 2011 г на 80 г.

Или друг великан от 1924 г - финландецът Пааво Нурми.На олимпиади той печели 9 златни и 3 сребърни медала, в Париж в един ден печели титлите на 1500 м и на 5000 м при това със световни рекорди.

Какви великани на духа!

А, да не забравя, има нещо общо между 1924 г и 2024 г. И на двете олимпиади Русия не участва. През 1924 г. бойкотира "капиталистическата" олимпиада и си измисля нови игри - Спартакиада. През 2024 г олимпиадата сама изгони от стадионите си Русия.

Какво ще остане в мен от Париж 2024? Фактът, че за първи път позволиха мъже да се бият с жени. Да бият жени. И за това да получават медали и премии. Ако вие ударите на улицата шамар на жена, мигом сте арестуван. Но...в Париж може, там може всичко.
Та се замислям защо не заведа тъщата в Париж? Нали там...може! 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай