Нямало драма при турбуленцията с българския Боинг

Самолет със 112 пътници на борда попадна в силна турбуленция при полет от Прищина за Швейцария

Нямало драма при турбуленцията с българския Боинг | StandartNews.com

Никакво хвърчене на седалки и сериозно пострадали пътници не е имало при инцидента вчера, когато самолет със 112 пътници на борда попадна в силна турбуленция при полет от Прищина за Швейцария. Според появилата се информация пасажерите били хвърлени в паника, а десет от тях били. Видео пък показва истерия на борда в най-критичните моменти. Всичко това бе отречено от шефа на авиокомпанията-собственик на Боинга ALK Airlines Валтер Колев.

"Екипажът е действал така, както трябва при силна турбуленция. Пълни глупости са, че има откачени седалки по време на турбуленцията. Количка е паднала, но тя е малка и сгъваема. Има ранени - жена, която си е ударила веждата, и мъж, който се оплаква, че го боли вратът“, каза Колев. Командирът е минал през всички пътници и лично се е убедил, че те са здрави. От уплахата е викнал медицинско лице, уточни собственикът.  

"Още след кацането на самолета, аз съм в постоянна връзка с екипажа му. Даже с медицинско лице ми се обадиха от там по мое искане.

Аз също съм пилот. Същия ден се прибрах от Берлин. От 2 часа полет, пътниците трябваше да са с колани час и 20 минути. В случая, конкретно за този случай, екипажът е действал така, както трябва", обясни Колев.

Инцидентът е станал над Северен Тирол, докато самолетът се опитвал да заобиколи гръмотевична буря, 30 минути преди приземяването на летището в Базел. Пътници разказали, че силните вибрации при турбуленцията са успели да изтръгнат от местата им дори няколко седалки.

Колев се опита да обясни причината за силната турбуленция: Това са потоци - низходящи и възходящи, има турбулентна зона, като, в случая тук са уцелили низходящ поток. Това не може да се предвиди.

Колев обясни, че ако той е бил пилот на полета от Косово за Швейцария, нямало да направи нещо по-различно.

"Всички имат радари и са в непрекъсната връзка. В тази зона, в която те са летели, е имало много слаба турбуленция, но е облачна зона. Да, като влизаш в облаците, очакваш турбуленция. Затова пилотът е помолил да се сложат коланите, стюардесите са помолили няколко пъти, но какво да се направи - возим пътници от Косово."

"Няма никакъв проблем в случая. Мога да ви кажа само, че пътниците са попитали дали ще има застраховка - тогава са скочили да си вземат бележки от медицинския екип", каза още собственикът на авиокомпанията, която е регистрирана в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай