Няма кой да плаща на лекари и аптекари

Няма кой да плаща на лекари и аптекари | StandartNews.com

До три седмици избират нов шеф на здравната каса

Лекари, фармацевти и пациенти може да получат със закъснение парите или лечението си от здравната каса този месец. Причината за това е закъснението в избора на нов шеф на фонда. Мандатът на сегашния директор д-р Румяна Тодорова изтече на 12 февруари, а нов засега не е назначен. Въпреки уверенията, че има кой да подписва документи и да управлява НЗОК, се оказа, че не е така. Заради това пък се блокира работата на касата и се застрашава адекватното обслужване на пациентите. Проблемът изложи в писмо до Народното събрание и здравното министерство самата д-р Тодорова.

Въпросът бе повдигнат за първи път още миналата седмица и то отново от нея. В отговор здравният министър и депутатите от здравната комисия заявиха, че може да се делегират функциите й на подуправителя д-р Динчо Генев, както е заложено в закона за здравното осигуряване. Тази теза обаче издържа един ден, а на следващия бе отхвърлена. Причината е, че тази възможност в закона е предвидена само ако управителят се оттегли, преди да свърши мандатът му. Тогава управляващите обясниха, че д-р Тодорова ще продължи да управлява и подписва, докато се избере нов управител, както е заложено в самия й договор. Само няколко дни по-късно обаче и този вариант бе отхвърлен, защото се оказва, че договорът противоречи на закона в тази си точка. Ако д-р Тодорова продължи да подписва документи, те могат да бъдат обявени от съда за нищожни. Така в понеделник се оказа, че касата е блокирана.

До три седмици ще има нов управител, побърза да успокои напрежението ген. Стоян Тонев от ГЕРБ, който е и председател на здравната комисия. Днес депутатите ще разгледат правилата за избор на нов директор, а в сряда ще се внесат в пленарна зала. Следващата седмица се чакат номинациите, като всяка парламентарна група ще има право на такава, допълни той. Самото гласуване на нов директор пък ще е най-късно по-следващата седмица. Сред най-вероятните наследници на д-р Тодорова са Глинка Комитов от София и д-р Иван Маджаров от Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай