Ще разсрочват различно сметките за ток

Това обяви официално енергийният министър Теменужка Петкова

Ще разсрочват различно сметките за ток | StandartNews.com

„Няма да има спиране на тока при неплащане на сметки“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви енергийният министър Теменужка Петкова.

„Спирането на тока е много крайна мярка, до която няма да се стигне в тази ситуация. Към настоящия момент, за да се стигне до изключване на електрическото захранване, се правят няколко опита за контакт с лицето, и ако има основание, сметката бива разсрочена във времето с удобен план“, заяви Петкова, като уточни, че в зависимост от ситуацията, срокът за плащане ще бъде удължаван.

Теменужка Петкова поясни, че за уязвимите потребители, граждани, които не могат да се възползват от онлайн банкиране или да платят по други начини, дружествата са поели ангажимент в центровете за обслужване на клиенти да вземат специални мерки – да се създаде такава организация на работа, която да гарантира присъствието на определен брой лица, който да не превишава минимума – това са до две лица на едно и също място и то на разстояние до 2 метра един от друг.

Осигурени са предпазни средства за служителите на гишетата, които имат досег до гражданите, дезинфекцират се помещенията непрекъснато, каза тя.

„Да не се плащат сметките е безотговорно. Ще нарасне междуфирмената задлъжнялост, което ще създаде сериозен дефицит вътре в системата. Ако се отложат във времето задълженията, ще дойде денят, в който те трябва да се платят, и ако му съобщим на потребителя, че трябва да плати няколко сметки за ток – как ще се почувства той.

Трябва да бъдем отговорни към своите задължения като граждани“, заяви енергийният министър. Теменужка Петкова беше категорична, че при тази извънредна ситуация енергийната система е стабилна и ще издържи, гражданите трябва да бъдат спокойни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай