Няма пари за задълженията на мюфтийството

Дълговете на мюфтийството трупани от 2005 г. насам

Няма пари за задълженията на мюфтийството | StandartNews.com

Събраните от приходи пари не стигат на Главното мюфтийство да покрие дълговете си към държавата, стана ясно от изявление на Главния мюфтия Мустафа Хаджи, който заедно с Патриарх Неофит се срещна с премиера Бойко Борисов.

„Срещата с премиера и Патриарх Неофит мина в дух на толерантност, разбирателство. Ние като граждани на тази държава имаме ангажимент да пазим мира и спокойствието. Всеки според позицията, в която се намира, трябва да направи всичко възможно да запази мира. Ние винаги сме казвали, че България имаше „възможността“ да направи това, което стана около нас - в съседните държави. Но мъдростта на българския народ не позволи да се случи това. Оттук нататък всеки един гражданин трябва да направи всичко възможно да запази мира, който сме наследили от нашите деди. Но той не е даденост. Трябва да го запазим и да го оставим на нашите поколения, тъй като родината е на всички и всички имаме право да останем в нея“, каза още Мустафа Хаджи.

Той посочи, че дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 г. насам. „Това са стари задължения, върху които текат лихви. На този етап не мога да навляза в конкретика, това е работа на счетоводството“, каза още той и посочи, че не се занимава със счетоводните въпроси.

На въпрос дали приходите от имотите не са достигали за покриване на задълженията, главният мюфтия отговори: „Ако стигаха, при всички положения щяхме да ги покрием. Приходите са недостатъчни, тъй като по-голямата част са одържавени по време на комунистическия режим, а по-голяма част от тях не са възстановени. Приходите от тях не са достатъчни."

Благодаря на премиера Борисов за добронамерените отношения към вероизповеданията, каза в кратко изявление Патриарх Неофит. „Разговорът беше полезен. Всички очакват от нас да бъдем в добри отношения. Благодаря на нашия премиер, че има добронамерени отношения към вероизповеданията. И нека да бъдем с отворени отношения“, заяви главата на православната ни църква.

Правителството се отнася еднакво добре с всички вероизповедания без да ги разделя, заяви мелнишкият епископ Герасим след срещата.

„Ние винаги сме работили плодотворно с правителството и каквито и да било технически моменти, свързани с реализирането на новоприетия Закон за вероизповеданията, могат да бъдат изчистени в комисиите. Така че очакваме и бъдещи наши проекти, и реставрацията на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Зографският манастир също има нужда от помощ“, заяви мелнишкият епископ Герасим.

Той посочи, че правителството се отнася еднакво добре с всички вероизповедания без да ги разделя. „Ние имаме специфични проблеми. Нашите братя, които изповядват ислям, имат особени административни проблеми. Ние също сме имали през годините, но, слава Богу, църквата успя да ги изчисти. Но трябва да се започне отначало, за да може да се реализира така добре замисленият нов проект за изменение на Закона за вероизповеданията – а именно в частта с финансирането на вероизповеданията с текущи разходи, за да могат да се поемат възнагражденията на свещенослужителите от държавата. И по този начин напълно да се изключи възможността да се финансират те отвън“, каза още епископ Герасим. Той посочи, че поемането на възнагражденията на свещенослужителите от държавата ще бъде от голяма помощ най-вече в малките населени места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай