Няма напрежение при приема на първокласници

Кампанията за прием в първи клас протича спокойно, обяви Ваня Кастрева

Няма напрежение при приема на първокласници | StandartNews.com

Родители на първокласници в София се оплакаха, че децата им не са били приети в нито едно от училищата, в които кандидатстват, включително в кварталното. Пред БНТ началникът на Регионално управление на образованието в София-град Ваня Кастрева обаче коментира, че кампанията за прием в първи клас протича спокойно.

Преминахме през различни правила за приема на ученици в първи клас и все повече усъвършенстваме тази система, обясни Кастрева.

Тя заяви, че напрежение се поражда от коментари на родители в социалните мрежи. „При нас официално депозирани имаме само три жалби, имаме въпроси на родители, които са притеснени“, съобщи тя.

Важно е да се знае, че за да могат да участват на второ класиране, родителите трябва да подадат заявление и отново важат същите критерии, поясни Кастрева. „Това, че децата са класирани, не означава записване. Записването става след представяне на задължителните документи, един от тях е удостоверение за завършена предучилищна група“, каза Ваня Кастрева.

Образованието винаги е споделена отговорност - между родители и учители, между институциите също, допълни Кастрева. „Да, има вариант деца с необходимия брой точки да не са приети. Но хипотезата е за много малък брой, при положение, че имаме само три училища, в които не са приети децата от първа група“, каза шефката на столичното образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай