Новото нормално: Офис в планината

Наемат апартаменти за работа в курортите, а сутрин се забавляват със "ски пантене"

Новото нормално: Офис в планината | StandartNews.com

Кризата с коронавируса отвори нова ниша в бизнеса в зимните ни курорти - наемането на офиси в планината. Още от началото на сезона и Банско, и Боровец, и Пампорово започнаха да пускат оферти, че предлагат помещения за работа. Най-активни са от апартхотелите. Срещу цена от около 900 лв на месец в Банско получавате апартамент в хотелски комплекс, като единственото ви задължение е да си плащате режийните. От комплекса осигуряват всекидневно почистване, дезинфекция и интернет с много висока скорост. Освен от българи, планинските офиси са предпочитани и от много чужденци, работещи у нас. Конкуренция на апартхотелите са собствениците на жилища в курортите. Може да си осигурите тристаен апартамент с кухня и мебелировка за целия сезон срещу цена около 400 лв. Интернетът в повечето случаи е бонус за клиента, който е задължен да си плаща ток, парно и вода. В повечето случаи наемащите апартаменти за офиси в курортите така са си направили плана за деня, че сутрин ходят да карат ски или сноуборд, а следобед работят.
Съчетаване на дистанционен офис в планината и ски ваканция привлича все повече туристи в условията на пандемия, казва Станислав Вангелов, организатор на ежегодни лаптопаджийски лагери в Пампорово и Чепеларе. В тях идват индивидуални туристи и семейства, избрали курорта, за да прекарат дните на социално дистанциране без прекъсване на работния ритъм. Скиорски преходи в планината и посрещане на изгрева по пистите в Пампорово са част от новите занимания за туристите.
"Пантене" са наречени преходите със ски заради използваната екипировка, включваща специални автомати, известни като панти. Това е стара технология, позната в Алпите, обяснява Станислав Вангелов. Автоматите панти позволяват на алпийските ски да се използват и за преходи, като с тях може да се стигне  до връх Снежанка или Орфеевите скали, след което туристите се спускат по пистите. По този начин скиорите съчетават красивата гледка от познати местности в Пампорово и преходи без нужда от лифтове. Ски "пантенето" преминава само по писти, така че се избягва рисковото каране през необработени зони, казват организаторите.
Компютърни и медийни специалист, мениджъри, представители на свободни професии са преобладаваща част от "лаптопаджийските" лагерници в Пампорово. Някои са индивидуални туристи, други идват със семействата си. Има и такива с кемпери, като през тази година вече е осигурена и зона за престой на мобилните жилища.
Екипирани с "панти" и челници за осветяване на маршрута по снежното трасе, работещите скиори от лагера могат да бъдат забелязани и сутрин рано по пистите. Всяка събота до края на ски сезона се организира посрещане на изгрева на пистите, уточняват от лаптопаджийския офис в Пампорово.

Още анализи, интервюта и четива за цялата седмица - търсете в новия брой на "Стандарт", който в петък е на пазара в големите хипермаркети, бензиностанциите и малките квартални магазини

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай