Ново ваканцуване! Ще има ли бум на заразени?

40 000 коли напуснаха София за ден

Ново ваканцуване! Ще има ли бум на заразени? | StandartNews.com
  • 40 000 коли напуснаха София за ден

40 000 коли напуснаха София за денонощието преди 1 май, съобщи зам.-началникът на "Пътна полиция" - СДВР Любомир Костадинов. Върнатите коли са около 3 000-4 000, а гражданите, на които е отказано да излязат от столицата, са около 7 000-8 000.

Големият въпрос е дали новите екскурзианти ще увеличат броя на заразените от коронавирус у нас. Великденското ваканцуване вдигна дневната статистика от 30 на 60 болни за ден. Тревогите на Щаба преди празниците от 2 май до Гергьовден бяха дали движението в страната няма да доведе до бум за заразата.

„Движението се засилва. В четвъртък между 16 и 18:30 часа беше пикът на трафика по всички магистрали”, посочи Костадинов. Комисар Костадинов обясни, че на част от водачите не им е позволено да напуснат града заради декларирани причини, които не отговарят на заповедите на министъра на здравеопазването. Всеки втори е посочил, че пътува по работа по време на трите почивни дни, съобщи Нова тв.

Пикът на трафика ще е през целия ден, от полицията чакат километрични опашки до 12 ч. днес.

В страната са разположени 200 пропускателни пункта. От МВР припомниха, че мерките и ограниченията по време на пандемия не са променени. Излизането от градовете ще става само по работа и за лечение. За това ще следят пътните полицаи. Всяка декларация ще бъде щателно проверявана, а нарушителите ще бъдат предавани на съда.

По време на трите почивни дни проверките ще са с акцент върху рисковите водачи. Органите на реда ще следят за шофьори, които са седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай