Новите винетки на старите цени (ОБЗОР)

Новите винетки на старите цени (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. За шеста поредна година цените на винетките остават непроменени, обяви регионалният министър Лиляна Павлова. Заедно с председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров тя представи новата визия на стикерите за 2015 г. Шофьорите на леки коли отново ще плащат 67 лв. за годишна винетка, 25 лв. за месечна и 10 лв. за седмична. Без промяна остава и цената за всички останали категории.

За сметка на това винетките ще са с променен дизайн. Като целта е по-висока защита. За да се попречи на фалшификаторите, са променени цветовете на стикерите, а в тях са вплетени две холограми. Първата се вижда лесно и от неспециалисти - изпъкнала цифра 5. Втората контролна холограма ще може да се проверява от експертите. Новите стикери ще бъдат пуснати в продажба от 15 декември, като до края на годината ще върви паралелна продажба заедно със старите винетки. Така закупените седмични или месечни стари стикери през тази година ще важат до изтичане на срока им през следващата.

Старите годишни винетки са валидни до 31 януари 2015 г., обясни инж. Лазаров. До началото на коледните празници в разпространителските пунктове ще има около 2,8 млн. винетки от различните видове и за различните категории превозни средства. От тях над 1 милион ще са само годишните стикери за леки коли. За първите 11 месеца на 2014 г. са продадени близо 6 млн. винетки, отчетоха от АПИ. Събраните приходи са с 1,8 млн. лв. повече спрямо 2013 г. или общо 217,5 млн. лв. На хора с увреждания са предоставени близо 176 хил. безплатни годишни винетки. Те са за близо 12 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай