Роботите отварят кутията на Пандора

София става дигиталната столица на света

Роботите отварят кутията на Пандора | StandartNews.com

София става дигиталната столица на света - демек идват в нея едни роботи, едни дронове и едни стартиращи IT- компании, при това още другата седмица. Просветното министерство асистира на събитието, децата се прехласват пред роботите, лошо няма. Всичко това е бъдеще, роботите са бъдещето /нищо, че ние четяхме за тях още по времето на Айзък Азимов и Любен Дилов-баща, който дори съумя да формулира четвърти закон на роботиката след трите, създадени от първия автор на фантастика за човешки изделия, които могат да изместят човека от неговото място/.

По този повод организаторите на феста, на който ще се появят най-интересните иновации в един футуристичен свят, предсказаха, че от света вече ще отпаднат професии като миньор, шофьор, адвокат /бог знае защо/, продавач, всички служители на поточни линии. За сметка на супер креативните професии, които уж очакват хората оттук нататък.
Не искам да приличам на Нед Луд, който при появата на първите промишлени тъкачни станове, е предизвикал текстилните работници да се бунтуват, чупейки съоръженията, но все пак с тъга си мисля за хората, на които все още им предстоят известно количество години до пенсия, а роботът вече е готов да заеме тяхното място. Разбира се, това няма да се случи внезапно - със сигурност не и в близките десет години. А при нашите работодатели, които предпочитат роби, а не роботи, сигурно процесът ще се удължи. Но трябва да сме наясно, че социалноосигурителната система е заплашена  дори само поради факта, че едни професии скоро няма да се нуждаят от служителите си, а няма да има в какво да ги преквалифицираме. Защото няма как всички да станат ИТ специалисти, нали? Ако робот ти превозва стоката, робот ти е главен счетоводител и робот шие дрехи вместо шивачката на минимална работна заплата в гоцеделчевско, къде ще ги денеш, аджеба, тези хора? Ако робот ти мете улиците, дори не можеш да наемеш определено количество циганки по програмата за временна заетост и вместо това ще тръгнат да крадат роботи, за да ги продадат за скрап на "Вторични суровини". Роботът не яде, а те все пак трябва да изхранват семейства и да вземат социални помощи /ако не си намерят друга работа, а у нас трудно ще се намери/. Нищо чудно точно хората, лишени от професиите си, да станат новите лудити, тоест последователите на Луд, които навремето са трошили фабриките, защото посягат върху дохода им. Впрочем, какво пречи и медиите да се правят от роботи, които просто копипействат публикуваното слово от робота пресаташе на робота премиер, който щастливо управлява 16-ти мандат държавата, след като за него са гласували предимно роботи. Не че не прилича на настоящата ситуация. Ние през това време ще си пием мохитото на Карибите, стига да можем да си го позволим. И ще ни е все едно кой управлява аватарите ни...
Но за да не мечтаем повече, да поговорим за обратната страна на роботизацията, която вече виждаме в социалните мрежи - механичното триене на коментари и текстове, блокирането на профили, защото в тях са включени определени думи, а един робот нищо не разбира от метафори. А ако пък започне да разбира, може да стане още по-опасно - да тръгне да ги тълкува. Може да нареже на салата дори Ботев заради някои негови строфи, а други да премахне като нетолерантни и особено вредни. Ако пък тръгне и да ти адвокатства, както предсказват някои специалисти, направо не ми се мисли. Специалистите в тази сфера вече разработват последни поколения роботи с включена емоционалност, които щели да се появят следващата седмица на феста в София и щели да правят компания на възрастни хора и деца със специални образователни потребности. Което само по себе си е хубаво. Въпросът е, ако проявим малко полет на въображението, дали по този начин не отваряме кутията на Пандора. И дали, когато се правиш на Господ, няма да създадеш някого, който в крайна сметка да поиска да заеме твоето място. Единствената ми надежда е, че модернизацията у нас идва половин век по-късно. Дотогава нека се задоволим с това, че са ни задали опцията да си включим парното през смартфона. Защото за хората, които са на печка на дърва, и тази роботизация е под въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай