2 г. уседналост за забавачка до дома

Хроничните заболявания ще се доказват с ТЕЛК, а не с бележка от лекаря

2 г. уседналост за забавачка до дома | StandartNews.com

2 години уседналост ще са нужни на столичани, ако искат хлапето им да е в най-близката до дома им детска градина. Това гласят промените в наредбата за прием в детските градини, одобрени от общинския съвет днес. Важно е да се знае, че при раждането си детето е записано на адреса на майката, но не се сменя автоматично, когато тя промени регистрацията си. Затова, ако родителите са сменяли жилището и адреса си в София, трябва да променят и регистрацията на хлапето.

С промените се подкрепят се децата, които живеят в близост до детската градина и братята и сестрите, които посещават една детска градина. Новите правила важат от март 2020 г. и влизат в сила за учебната 2020-2021 г.

Най много точки ще се дават за постоянен или настоящ адрес в административния район на забавачката в продължение на повече от 2 години – 3 т. Ако живеят там между 1 и 2 години малчуганите ще получават 2 точки. Отделно бонус ще има и за адрес на територията на цялата Столична община. За адресна регистрация в София над 2 години ще се добавят 2 точки, а между 1-2 години – 1 т.

С друга промяна едната точка за братята и сестрите, които едновременно посещават детска градина, се вади от социалните критерии и се мести в общите, където квотата за деца е по-голяма - 70 % срещу 30. Така шансът братята и сестрите да са заедно става по-голям.

Заради недоволството, че се вадят фалшиви документи за болести на децата, квотата за хроничноболни се намалява от 5 на 3 деца в група. За тях вече ще се изисква и решение на ТЕЛК. От 3 на 2 пък пада броят в група на децата със специални образователни потребности. Промяна ще има и за следващата кампания.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай