Нови линейки до 2 месеца

Обновяват 2/3 от автопарка, Ананиев подписа договора за доставка

Нови линейки до 2 месеца | StandartNews.com

Първите линейки от новите модерно оборудвани 280 коли за спешна помощ ще бъдат доставени до 60 дни. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев, след като подписа договорите за тях. Останалите линейки трябва да бъдат доставени  до 120 дни от заявката на Министерството на здравеопазването, по график за следващите 3 години. Гаранционният срок на всяка от оборудваните линейки, както и на медицинската апаратура и оборудване, е 5 години.

„Подписването на договорите за доставката на общо 280 нови линейки е първата реална стъпка към същинското изпълнение на проекта за обновяване и модернизация на Спешната помощ у нас. Стартирането и реализацията на този проект е водещ приоритет за мен и екипа ми, тъй като чрез него ние ще подобрим достъпа на гражданите до спешна медицинска помощ и ще извършим цялостна модернизация на системата на спешната помощ“, каза Ананиев.

Договорите включват и сервизното обслужване на новите  280 линейки. 185 от тях са конструирани и оборудвани за превоз, мониторинг и първоначално лечение на пациенти, а другите 95 са за интензивно лечение. Всички те трябва да бъдат снабдени с медицинско оборудване и медицинска апаратура. Общата стойност на двата договора възлиза на 38 300 640, 00 лв. с ДДС.

Екипът на Ананиев припомни, че в конкурса за доставка на 400 нови линейки постъпиха общо 7 оферти по две от четирите позиции. След провеждане на процедура по реда на ЗОП фирмата „СОФИЯ ФРАНС АУТО“ АД е определена за изпълнител по две от обособените позиции. За останалите две позиции, свързани с доставката на високопроходими линейки и такива 4х4, оферти не постъпиха при първоначалния етап на проведената процедура. В момента тече нов конкурс.

„За нас този договор е голяма отговорност", коментира изпълнителният директор на „СОФИЯ ФРАНС АУТО“ АД Стоян Желев.

Министър Ананиев посочи, че в момента Системата за спешна медицинска помощ разполага с 651 линейки, разпределени в 28-те Центъра за спешна медицинска помощ. Част от автопарка е амортизиран, но с новите линейки ще бъде подновен над 2/3 от него.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай