Нови критерии за прием в детски градини и ясли

С най-голяма тежест ще е уседналостта в столицата

Нови критерии за прием в детски градини и ясли | StandartNews.com

За ясла и детска градина за децата най – голяма тежест ще има постоянният адрес на семейството на територията на столицата над 3 години. Това предвижда проект на нова наредба на Столичната община.

Така за над 3 години уседналост - точките ще са 4, от 1 до 3 години - 3  и ако родителят е живял само през последната година в София, детето получава 2 точки.

Друга промяна е, че родителите вече ще могат да сменят адреса си дори в друг квартал, без това да оказва влияние на броя точки за прием на детето.

 „За да се събере максималният брой от 6 точки, ще се  изисква за малките да има най-малко 3  години постоянен адрес на родителя и да кандидатстват в района на детското заведение, в което искат да влязат”, обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред Нова ТВ.

Децата няма да бъдат ощетени, ако родителите са си сменили адреса в София преди кандидатстване.

„Няма да има значение ако семейството се е преместило от един район в друг. С най-голяма тежест ще е уседналостта в СО, като по втори критерий ще се дадат точки на децата, които ще кандидатстват на конкретния район”, казва директорът на 48 ДГ „Братя Грим” Петя Йосифова.

По данни на Столична община между 5 и 6 хиляди деца не са намерили място в ясла, а около 2 хиляди са чакащите за градина.

„Не смятам че това ще промени броя на чакащите деца, нито ще станат по-малко, нито ще станат повече. Надявам се, че стъпката която е предприела Столична община за следващите три години, за откриване на нови групи, да доведе недостига до минимум”, добавя Йосифова.

Промените трябва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет и ако бъдат одобрени ще влязат в сила от март следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай