Новата зараза! Първи случай в Европа, СЗО бие тревога

Вирусът на маймунската шарка тръгна от Конго

Новата зараза! Първи случай в Европа, СЗО бие тревога | StandartNews.com

Първи случай на новата опасна зараза в Европа. Регистриран е заразен с новия щам на маймунска шарка извън територията на Африка – в Швеция.

Това съобщи агенцията за обществено здраве на Швеция и беше потвърдено от Световната здравна организация (СЗО).

Представители на шведските здравни власти обявиха, че става въпрос за човек, който се е заразил по време на престоя си в Африка.Според учени появата на такъв случай на европейския континент може да стимулира бързото разпространение на маймунската шарка в световен мащаб.

Новината идва само часове, след като Световната здравна организация (СЗО) обяви, че епидемията от маймунска шарка в части от Африка вече е извънредна ситуация за общественото здраве, предаде бТВ.

Заразата тръгна от Конго и се разпространи в съседни държави. От началото на сегашната епидемия през януари 2023 г. в Конго са регистрирани 27 000 инфектирани и над 1100 смъртни случая, главно сред деца.

Маймунската шарка е вирусно заболяване, което причинява обрив с мехури. Разпространява се чрез физически контакт със заразени хора или животни, както и чрез контакт със заразени материали.

Симптомите са висока температура и обриви по тялото с едри мехури.

Повечето пациенти се възстановяват напълно, заболяването може да бъде опасно за деца, бременни жени и хора със слаба имунна система.

Преди две години имаше огнища в Европа, но те бяха овладени чрез ваксинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай