Неделя,

НИМХ ще прави по-точни прогнози за времето

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
A
A
A

Българските метеоролози от НИМХ, заедно с още 25 национални метеорологични служби подписа споразумение, с което са засилва сътрудничеството за подобряване на краткосрочните прогнози на времето и предоставяне на по-качествени услуги на обществото.

В резултат на това съвременният свят на метеорологията обръща нова страница в своята история. Сега е време да се задълбочи и разшири това ново международно сътрудничество, като се осигури възможно най-добрата подкрепа за обществото. По този начин нашата общност ще продължи да помага за защита на живота и имуществото и да подкрепя благосъстоянието на обществото, съобщават от НИМХ.

С общи усилия наша обща цел е подобряване на краткосрочните и средносрочните прогнози на времето и намаляване на свързаните с времето заплахи за живота, здравето, икономиката и имуществото, както и подкрепа за институциите да адаптират своите услуги към изменението на климата.

Европа има дългогодишна традиция на сътрудничество в областта на метеорологията: метеорологичните спътници се експлоатират от Европейската организация за метеорологични спътници (EUMETSAT), други наблюдения се координират в рамките на Европейската мрежа на метеорологичните служби (EUMETNET), а глобалните средносрочни числени прогнози за времето се изготвят от Европейския център за средносрочни прогнози за времето (ECMWF).

От друга страна, числените прогнози за времето с висока резолюция са отговорност на националните метеорологични служби. От 80-те години на миналия век тези национални служби си сътрудничат в рамките на няколко регионални консорциума. Това са консорциуми като ALADIN, част от който е и НИМХ и партньорствата HIRLAM и LACE, обединяващи метеорологичните служби съответно от Северна и Централна Европа.

Три от тези консорциума се обединиха, което бележи създаване на уникално сътрудничество между 26 страни от Европа, Северна Африка и Турция с новото наименование ACCORD (Консорциум за изследвания, свързани с развитието на моделирането в мащабите на конвекцията).

Новият консорциум ще подобри и укрепи изследванията и разработката на съвместни кодове за оперативна числена прогноза на времето, които ще се надграждат посредством иновативните изследвания на новия консорциум.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички