НИМХ би аларма за четири области. Идват интензивни валежи

Над Черноморието също ще бъде облачно

НИМХ би аларма за четири области. Идват  интензивни валежи | StandartNews.com

Предупреждението е за интензивни валежи

През следобедните часове облачността ще продължи да се увеличава от запад, носейки потенциал за валежи в следващите часове. Вятърът ще бъде слаб до умерен, идващ от югоизток, а температурите ще достигнат между 27 и 32 градуса, като в София се очаква максималната да бъде около 28 градуса, съобщават от НИМХ. През нощта над цялата страна ще настъпи значително увеличение на облачността, като валежите от дъжд ще започнат първо в Западна България. Вятърът ще остане слаб до умерен, променяйки посоката си от изток-югоизток.

Утрешният ден (10 септември) носи потенциал за значителни валежи и гръмотевични бури в Западна и Централна България, заради което са обявени жълт и оранжев код за опасност.

Жълт код, който предупреждава за потенциално опасно време с валежи, е в сила за областите Видин, Монтана, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик и Кърджали.

Оранжев код за по-интензивни валежи и възможни гръмотевици е в сила за части от Перник, Кюстендил, Благоевград, както и части от Пазарджик и Пловдив.

В Източна България валежи няма да се очакват, но вятърът ще бъде по-силен, достигайки умерена сила от югоизток. Към края на деня, в западната част на Дунавската равнина, вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад и ще внесе хладен въздух. Това ще доведе до значително понижаване на температурите, като в Западна България се очакват стойности между 19 и 24 градуса, докато на изток те ще се задържат около 30-31 градуса. През нощта срещу сряда и в Централна България се очакват значителни валежи.
 

В планините времето ще бъде облачно, придружено от значителни валежи и гръмотевици на отделни места. Очаква се обилно количество дъжд, особено в Западна и Централна България. Източната част на страната обаче ще остане суха с временни разкъсвания на облачността. Вятърът ще е умерен до силен, идващ от юг-югозапад. Температурите на височина от 1200 метра ще са около 16 градуса, а на 2000 метра ще паднат до около 10 градуса.

Над Черноморието също ще бъде облачно, но се очаква времето да остане без валежи. Следобедните часове ще предложат временни намаления на облачността, а вятърът ще бъде умерен от югоизток. Максималните температури по крайбрежието ще бъдат между 25 и 28 градуса, като температурата на морската вода ще се задържи около 25-26 градуса. Вълнението на морето ще бъде слабо – около 2 бала.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Къртицата
преди 6 дни

А дъжда мокър ли ще е?нещо примеси от авиотранспорта нема ли да поръсите щото много здрав народ бе,да се неначудиш,доФффторчетата гладуват.

Откажи