Не­о­чак­ва­на ва­кан­ция!

Ко­га­то си в лод­ка не се бий с лод­ка­ря!

Не­о­чак­ва­на ва­кан­ция! | StandartNews.com
  • Ко­га­то си в лод­ка не се бий с лод­ка­ря!

Са­мо вие си мис­ли­те, че има­те проб­ле­ми, пре­лю­без­ни! Виж­те принц Чар­лз! То би­ва-би­ва да не ти вър­ви с ко­ро­на­та, ама чак пък тол­ко­ва?! За 71 го­ди­ни ед­на един­стве­на ко­ро­на ус­пя да пип­не и то ко­ро­на-ви­рус. Май­ка му ве­че об­я­ви, че сли­за от прес­то­ла в пол­за на принц Уи­лям, а Чар­лз ос­та­ва зат­во­рен в за­мъ­ка Бал­мо­рал с Ка­ми­ла... Мис­ля, че и Ло­рънс Араб­ски не е пре­ка­рал тол­ко­ва вре­ме сред ка­ми­ли­те, кол­ко­то принц Чар­лз. Ама, да не я мис­лим ан­глийс­ка­та ко­ро­на - пре­жи­вя­ла е Ве­ли­ка­та чу­ма от 1665 го­ди­на, ще пре­жи­вее и то­зи грип. През 1980 Ле­нин­град­ко­то ра­дио про­веж­да­ше ан­ке­та по ули­ци­те на гра­да на те­ма "Как си пред­ста­вя­те бла­го­ден­стви­е­то". На­ред с дру­ги­те тъ­пи от­го­во­ри за "Все­общ мир", "ня­ма да има па­ри", "Же­ни­те ще са об­щи, а вод­ка­та без­плат­на" и "Все­ки­му спо­ред пот­реб­нос­ти­те, от все­ки - спо­ред въз­мож­нос­ти", ед­на бе­зи­мен­на ба­бич­ка от­го­во­ри на въп­ро­са та­ка: "Бло­ка­да­та пре­жи­вях­ме, ще пре­жи­ве­ем и бла­го­ден­стви­е­то!"

Изоб­що все­ки път, ко­га­то ня­кой се оп­ла­че, че жи­во­тът му е те­жък, ви­на­ги пи­тай­те "В срав­не­ние с как­во?"

На­ци­о­нал­но­то чер­ног­лед­ство та­зи сед­ми­ца се раз­вих­ри с но­ва си­ла по от­но­ше­ние мер­ки­те на дър­жа­ва­та за спра­вя­не с епи­де­ми­я­та и под­по­ма­га­не на мал­кия и сре­ден биз­нес. Има ед­но аз­буч­но по­ло­же­ние, пре­лю­без­ни, срав­ни­мо с ак­си­о­ма­та, че най-мно­го Ви­та­мин С се съ­дър­жа в...ам­пу­ли­те с Ви­та­мин С. Все­ки, кой­то твър­ди дру­го, не­що ви ба­ла­мос­ва.

И с дър­жа­ва­та е та­ка.

Дър­жа­ва­та мо­же тол­ко­ва

Ако вие мо­же­те по­ве­че - то­ва ще е чу­дес­но. Не са­мо чу­дес­но, то­ва ще е пра­вил­но­то и нор­мал­но­то. За­що­то дър­жа­ви, ко­и­то мо­гат по­ве­че от граж­да­ни­те си, по пра­ви­ло са дос­та опас­ни дър­жа­ви. По-ста­ри­те от нас са жи­ве­ли в ед­на та­ка­ва дър­жа­ва, де­то мо­же­ше всич­ко и пом­ним! По­ма­гай­ки на дър­жа­ва­та, по­ма­га­те и на се­бе си, за­що­то тя е прос­то до­го­вор по­меж­ду ни за об­що­то си съ­жи­тел­ство. Не би тряб­вя­ла да е ни­що по­ве­че. А във вре­ме­на ка­то те­зи е ва­лид­но дру­го аз­буч­но по­ло­же­ние, фор­му­ли­ра­но в ин­дийс­ка­та по­го­вор­ка "Ко­га­то си в лод­ка, не се бий с лод­ка­ря". Да пре­ми­нем през вър­то­па, пос­ле ще има­ме дос­та­тъч­но вре­ме да ум­не­ем кой е бил крив, и кой прав.

Та­зи сед­ми­ца осо­бе­но ми се изос­три по­доз­ре­ни­е­то, че в ду­ма­та "опо­зи­ция" пър­ва­та бук­ва не е бук­ва, а циф­ра. Нас­тра­на глу­пос­ти­те на БСП, за­ра­ди ко­и­то се гла­су­ва ве­то­то на пре­зи­ден­та! Це­ли­ят де­бат по ико­но­ми­чес­ки­те мер­ки бе­ше сме­хот­во­рен. Ка­то че ли в един за­кон мо­гат да се пред­ви­дят всич­ки стъп­ки, ко­и­то да под­по­мог­нат биз­не­са и да се за­пи­шат още от са­мо­то на­ча­ло! Яс­но е, че то­ва ще е дъ­лъг про­цес, ве­ро­ят­но с мно­го "про­би-греш­ки". Яс­но е, че ще има спо­ро­ве и е доб­ре да наб­лю­да­ва­ме как­во пра­вят ду­ги­те дър­жа­ви, със срав­ни­ма с на­ша­та ико­но­ми­ка. Как­то е и яс­но, че то­ва е те­ри­то­рия, ми­ни­ра­на с хи­ля­ди по­ли­ти­чес­ки ми­ни, ко­и­то ще из­бух­ват все­ки ден. Но

да под­ска­чаш ве­се­ло из мин­но по­ле

как­то пра­вят ня­кои, е все ед­но да ска­чаш в лок­ва с мръс­на во­да и да мис­лиш, че ще из­пръс­каш са­мо окол­ни­те... Не - всич­ки сте в кал­та, но под­ска­ча­щи­ят най-мно­го се за­бе­ляз­ва!

Ка­то на­у­чих, че са зак­лю­чи­ли Ка­ро­лев за 24 ча­са, ви­кам си: Най-пос­ле поч­на­ха да при­би­рат ико­но­мис­ти­те, ко­и­то от всич­ко раз­би­рат, ама се ока­за, че би­ло за­ра­ди на­ру­ша­ва­не на ка­ран­ти­на­та. Ше­гу­вам се! Вла­до е при­я­тел и на­ис­ти­на раз­би­ра от мно­го не­ща, но де­ба­тът за ико­но­ми­чес­ки­те мер­ки тряб­ва да е спо­ко­ен, а стъп­ки­те - мно­го вни­ма­тел­ни. Ко­га­то гил­дии и със­ло­вия се над­пре­вар­ват с ви­ко­ве: "Дър­жа­ва­та тряб­ва да да­де", то­ва всъщ­ност оз­на­ча­ва "Вие тряб­ва да да­де­те". За­що­то дър­жа­ва­та, от­как­то е и в ЕС, ве­че и па­ри не мо­же да на­пе­ча­та... Не заб­ра­вяй­те, че пуб­лич­ни­те сред­ства и пен­си­и­те си при­ли­чат по две не­ща: пър­во не е важ­но кол­ко са, а ко­ло дъл­го ги по­лу­ча­ваш. И вто­ро -то­ва не е спра­вед­ли­во пла­ща­не за по­ло­жен труд, а из­рах­до­ва­не на оно­ва, ко­е­то си спес­тил и от­де­лил. Ня­ма от­къ­де да се взе­ме по­ве­че! И тук ва­жи фи­зи­чес­кия за­кон за си­ла­та, ко­я­то е фун­кция на ма­са­та и ско­рос­тта. Па­ри­те са Хикс и ня­ма как да ста­нат от са­мо­се­бе си два пъ­ти хикс. Зна­чи, за да са "сил­ни" и ефек­тив­ни, тряб­ва да уве­ли­чим ско­рос­тта, с ко­я­то се дви­жат. А то­ва ня­ма как да ста­не по вре­ме на ка­ран­ти­на...

Всич­ки ще из­ле­зем по-бед­ни от та­зи ка­ран­ти­на - то­ва е ме­ди­цин­ски факт! Но!!!

Всич­ки ще из­ле­зем по-щас­тли­ви

Ако раз­би­ра се ра­бо­тим за то­ва. Ще от­кри­ем щас­ти­е­то в ис­тин­ски­те не­ща: пи­ро­да­та, об­щу­ва­не­то, съх­ра­ня­ва­не­то и спо­де­ля­не­то на лич­но­то прос­тран­ство, удо­вол­стви­е­то от че­те­не­то, глу­пос­тта на те­ле­ви­зи­я­та, ти­ши­на­та на му­зи­ка­та и пъс­три­ят шум на са­мо­та­та. Ще си при­пом­ним ми­ри­са на ки­ли­ма, до­ка­то пра­вим ли­це­ви опо­ри вкъ­щи, ще от­кри­ем от­но­во, че ин­те­ри­ор­ни­ят ди­зайн си е на­у­ка и не е дос­та­тъч­но гръб­че­та­та на кни­ги­те да под­хож­дат на хол­на­та гар­ни­ту­ра. Ще се убе­дим кол­ко е важ­но да имаш кар­ти­ни на сте­на­та (Ро­сен Мар­ков­ски, ве­ли­ко­ле­пен ху­дож­ник, на­пи­са он­зи ден в про­фи­ла си: Не се пре­за­па­ся­вай­те с кар­ти­ни, имам дос­та­тъч­но). Ку­пе­те си кар­ти­на по ин­тер­нет, чу­дес­но пре­жи­вя­ва­не е, ко­га­то ви я дос­та­вят! Нас­лаж­да­вай­те се на все­ки мо­мент от та­зи не­о­чак­ва­на ва­кан­ция (по­до­зи­рам, че до­ри и принц Чар­лз е в със­то­я­ние да го нап­ра­ви), за­що­то не е яс­но да­ли ня­ко­га ще се пов­то­ри. Но е яс­но, че ко­га­то свър­ши, ще тряб­ва да се из­по­чу­пим от ра­бо­та.

Чо­ве­чес­тво­то е във ва­кан­ция, пре­лю­без­ни, а ва­кан­ци­и­те ви­на­ги са щас­тли­во вре­ме! Аз от­се­га из­пит­вам нос­тал­гия по ка­ран­ти­на­та.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай