Не пей ми се, не смей ми се

Това е положението в държавата от Ботеви до наши дни

Не пей ми се,  не смей ми се | StandartNews.com
  • Това е положението в държавата от Ботеви до наши дни

Не пей ми се, не смей ми се... Това, за съжаление, е перманентно състояние на държавата от времето на Христо Ботев и Петко Славейков та чак до наши дни, когато към останалите скандали се добави и певческият.
Само за три дни социалните мрежи, които бяха в музикална тоналност - пианисимо, предвид отпускарския сезон, преминаха в кресчендо след сърцераздирателно писмо на световноизвестната наша прима- Дарина Такова. В него тя охули  директорката на Музикалното училище Столина Добрева, защото я карала да изпее пред комисия 5 песни. Въпреки че оперната певица припомнила известния на цял свят факт, че няма глас от 12 години, училищната шефка се оправдала с процедура, която за нищо на света не можела да промени.

Безспорното унижение, което родните корифеи поднесоха на Такова

изкара от равновесие министър Боил Банов, който също в социалните мрежи поиска оставката на директорката. С аргумента, че тя не може да гони от училището  светила като Такова и трябва да бъде по-гъвкава в подобни ситуации. Сиреч, да примижи.
Това министерско изказване може да е имало за цел да изпише вежди на Такова, но бе на път да я остави освен без глас, и без очи. Накара умните и красивите да свалят децибелите в защита на оперната прима и да се съсредоточат в сакралната им прокурорска битка, а не в музикалната.
Враговете на Такова от Софийската опера пък се окопитиха и започнаха да припомнят стари нейни хейтърски постове от времето, когато тя имаше амбицията да детронира Пламен Карталов.  Ученици и родители очаквано застанаха пред школото в защита на директорката, която получи и мощна депутатска подкрепа - от предишния министър Вежди Рашидов.
В крайна сметка

бурята в културата се оказа в чаша вода

и завърши толкова бързо, колкото и започна. Както е прието у нас, всяко чудо - за три дни.
Боил Банов смъмри Добрева, но я остави начело на училището. Тя пък се зарадва и като благодарност хукна да търси място на оперната певица. Накрая Такова сложи край на сагата, като обяви, че се отказва от всякакъв пост, защото по тези географски ширини има интриги, но няма човещина.
И глупава, и тъжна е тази история. Поредното доказателство, че у нас нито се уважават авторитетите, нито се спазват правилата.
Това, разбира се, важи както за певците, така и за политиците. Те и двете гилдии имат много общо. Не е само Веселин Маринов с доскорошните му топли връзка с властта. Става дума за най-ценното, което притежават и за нищо на света не искат да изгубят - гласовете. Едните, своите. Другите - на електората.  
Та, с края на отпускарския певчески скандал

идва началото на есенната политическа какофония

Дали ще е ария, дали ще е симфония, предстои да видим. Отсега е ясно, че още в началото на септември глас ще извият патриотите, най-кресливи ще са десните, а най-лирични в песните - левите.
В лютата борба за сърцето на народа обаче чак към края на октомври ще стане ясно кой няма глас, кой пее навсякъде и кой не пее в хора (разбирай, в държавата).
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай