Най-свидната българска дума! Кой ни я даде?

Ето какво разкри проф. Анна-Мария Тотоманова в подкаста на "Стандарт"

Най-свидната българска дума! Кой ни я даде? | StandartNews.com

Една от най-свидните български думи  е хляб. Никой не е по-голям от хляба, гласи народната мъдрост. Българинът е оцелял през вековете с хляб и лук. Но колко от нас си дават сметка откъде произхожда думата хляб?

ВИЖ ОЩЕ: Кошмарът на България! Отгледахме поколение неграмотни

Как да съхраним хляба в горещините? Съветът на експерт

Ние сме възприемали думи от чужди народи заедно с явлението или предмета, който сме заели от тях, още от най-дълбока древност. Още преди да дойдем тук, на Балканите. После взимаме куп чуждици от езика на прабългарите, тях ги заменят турцизми. Имаме наследство и от готския език, разкри проф. Анна-Мария Тотоманова, преподавател по история на българския език в СУ „С. Климент Охридски, в подкаста на „Стандарт”.

Цветница. Пухкави постни питки с мая за хляб

Издателят на медията ни и главен редактор Славка Бозукова направи с нея ексклузивно интервю за кирилицата, българския език и образованието на младите.

Думата хляб, например, е немска заемка, каза проф. Тотоманова.

В дълбоката праславянска древност ние съседставаме с немците, които и тогава явно са били малко по-цивилизовани или са имали по-интересни оръдия на труда и изделия. Затова от тях сме взели разни такива думи. Един от куриозите е, че думата църква пак я вземаме от старовисоконемския, а тя всъщност е гръцка заемка в него, каза проф. Тотоманова.

Този обмен на думи и тези думи се наричат реали, това е нещо обичайно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай