Настаниха в манастир евакуирани от пожар

Игумения Серафима и архиерейският наместник на Тополовград отец Николай Клюнков са на разположение на жителите на село Срем

Настаниха в манастир евакуирани от пожар | StandartNews.com

Двадесет и петима души, пострадали от бушуващите пожари около с. Срем, Тополовградска община, са евакуирани и настанени в Устремския манастир "Св. Троица", съобщиха от Сливенската митрополия.

Там им е била оказана помощ и е осигурен подслон. Светата обител е дом за всички останали без жилища. Игумения Серафима и архиерейският наместник на Тополовград отец Николай Клюнков са на разположение на жителите на село Срем.

Сливенският митрополит Арсений е изпратил финансова помощ и продукти на пострадалите, съвместно с община Тополовград, посочват от митрополията.

Вчера огнената стихия унищожи три къщи в Срем, селскостопански постройки и шест автомобила.

Пожар изпепели повече от 10 къщи в ивайловградското село Горноселци. В общината беше обявено частично бедствено положение, като бедствено е положението и за територията на община Тополовград, където пожарът се разпростира в землището на с. Срем.

От МВР беше поискана подкрепа с два хеликоптера от 24-та авиобаза - Крумово за овладяване на пожара, възникнал в землището на село Горноселци, съобщи Министерството на отбраната.

Заради пожарите в района на Ивайловград е отменено първото планирано голямо събитие във вила "Армира", съобщиха от местния Исторически музей.

Заради нов, възникнал днес, голям пожар край село Студена, община Свиленград, най-вероятно бедствено положение ще бъде обявено и за община Свиленград, съобщи за БТА заместник областният управител на Хасково Митко Петров. Това ще се реши след разговори с пожарната в ранния следобед днес, уточни Петров.

Ситуацията е критична. Огнището е основно в иглолистна гора, пожарът е върхов, а силен вятър тласка огъня към селата Девришка могила на север и Равна гора на юг, каза за БТА кметът на Свиленград Анастас Карчев. Засегнати са и трайни насаждения.

Друг пожар избухна и в землището на село Дъбовец, община Любимец, каза Петров.

Голям пожар гори в сухи треви и храсти в местност под старата телевизионна кула край Русе, потвърди за БТА регионалният говорител на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева.

Сигналът е подаден в 12:40 часа. На място са изпратени четири екипа на противопожарната служба.

Военнослужещи от състава на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили участват в гасенето на пожари в различни райони на страната, съобщи междувременно Министерството на отбраната.

Дир.бг

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай