БГ-военни с медали за мисията на НАТО в Афганистан

Военнослужещи от 40-я български национален военен контингент бяха отличени с медали за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“

БГ-военни с медали за мисията на НАТО в Афганистан | StandartNews.com
  • Военнослужещи от 40-я български национален военен контингент бяха отличени с медали за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“

На тържествена церемония в района на летище Кандахар в Афганистан военнослужещи от 40-я национален военен контингент бяха отличени  с медали за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа”. Командирът на командване „Юг“ бригаден генерал Майкъл Ийстман изказа благодарността на командването на мисията на НАТО към личния състав от 40-ия български контингент за отличното изпълнение на задачите по осигуряване на сигурността в базата. Той изрази увереност, че военнослужещите от следващия български военен контингент ще продължат достойно да представят българските въоръжени сили в мисията на НАТО в Афганистан. Бригаден генерал Майкъл Ийстман връчи медали за участие в „Решителна подкрепа” на националния елемент, екипа съветници и ротата за охрана.

Официални гости на церемонията бяха полковник Джеймс Мъри - заместник-командир на командването, националният командир на румънския военен контингент, главните сержанти на командване „Юг“ и румънския контингент, военнослужещи от контингентите на страните-коалиционни партньори, с които българският военен контингент си сътрудничи и взаимодейства при изпълнение на задачите.

Националният командир на 40-я контингент полковник Светлозар Стефанов благодари на ръководството на командване „Юг“ и на коалиционните партньори за доброто сътрудничество и взаимопомощ по време на изпълнение на задачите. Той беше награден от бригаден генерал Майкъл Ийстман с картина и монета на командване „Юг“.

Четиридесетият военен контингент е с общ състав до 160 военнослужещи със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. В мисията на НАТО в Афганистан в продължение на 6 месеца българските военнослужещи изпълняват задачи, свързани с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния трафик на летището в Кандахар.

Екипът от съветници изпълнява своите задължения по съветване на Афганистанската армия в областта на гражданско-военното сътрудничество, инженерното и логистичното  осигуряване  и комуникационно-информационните системи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай