Наши превозвачи: Пожарът е убил пътниците, не ударът

Експерти твърдят, че липсата на магистрално осветление е основен трагичен фактор

Наши превозвачи: Пожарът е убил пътниците, не ударът | StandartNews.com

Разследването на трагедията на магистрала "Струма", при която загинаха 45 македонски граждани, продължава. Случилото се е без аналог у нас и повдигна редица въпроси, в това число и как се осъществява контролът от институциите върху автобусните превози и достатъчен ли е.

Участъкът е тежък, има един сериозен наклон, който може би е подвел шофьора, но причините може да са много, коментира пред БНТ Магдалена Милтенова, представител на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

За съжаление, не катастрофата, а пожарът е убил пътниците, смята Милтенова.

По думите й, има тежък проблем на турската граница, тъй като там престоят е изключително дълъг понякога се налага да се чака с часове, което се отразява тежко на шофьорите.

Контролът е абсолютно еднакъв - и през деня, и през нощта. Той се осъществява от "Автомобилна администрация", допълни Милтенова. Това е нов автобус, той със сигурност е бил снабден с ограничител на скоростта, обясни тя.

Що се отнася до причините за трагедията и дали състоянието на пътя е имало значение, засега експертите не се наемат с категорично мнение.

„На този етап е трудно да се каже каква е причината за тази трагедия, но най-вероятно ще се окаже, че тя не е само една. Има комплекс от причини – от безхаберието не само от страна на нашата държава, а и от цялата обстановка що се касае до пътна безопасност, обучение на шофьори, изпити и всичко останало”, заяви пред Нова телевизия Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

„Ако на мястото на инцидента имаше ясна правилно поставена и отговаряща на българките и европейските стандарти маркировка, с насочващи стрелки, най-вероятно водачът нямаше да се заблуди, че най-дясната лента продължава вдясно”, каза още той.

Според инж. Владимир Жиянски, пътен експерт и проектант, има два фактора, довели до трагедията. „Единият е отсъствието на магистрално осветление. Това е национален проблем. Втората причина е т.нар. „еластична ограда”. Доказано е, че тя е вредна. Това е причината за трагедията в Своге. Тогава загинаха 20 души, а сега са 45. Причината е същата”, коментира той.

„Трябва всички да си направим изводите как да не се стига до подобни инциденти. На първо място безопасността в инфраструктурата трябва да бъде изведена като основен приоритет. Освен това трябва да има планиране и финансиране. Пътното поддържане е основният фактор, касаещ безопасността”, посочи Николай Иванов - председател на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай