Наши експерти зоват за нов подход към българите в Северна Македония

Вчера стана ясно, че Албания и Република Северна Македония ще бъдат разделени по пътя си към членство в ЕС

Наши експерти зоват за нов подход към българите в Северна Македония | StandartNews.com

Източник: БНТ

Поведението на Северна Македония доведе до това решение на Брюксел. Всички действия дотук, всички предупреждения от Европейската комисия не бяха чути. Това разкри пред БНТ журналистката Милена Милотинова, която наблюдава процесите в югозападната ни съседка.

Дали не чуха, дали нарочно ескалираха скандала с България от миналата седмица. Според мен скандалът целеше да намери врага извън РСМ. Доказването пред Белград изигра лоша шега на политиците в Скопие. Те мислеха, че Европейският съюз ще приеме ролята им на жертва, ще са снизходителни към тях, добави Милотинова.

Вчера стана ясно, че Албания и Република Северна Македония ще бъдат разделени по пътя си към членство в ЕС.

„Унгарската политика провокира ЕС до голяма степен. Огромният заем, който дадоха на РСМ, говори за това. Не знам дали доволно потриват ръце, но рухна идеята, че имат лоби в ЕС. Албания много дръпна напред в последните години, изпълниха всички изисквания на ЕС. Надявам се това решение да накара премиера Еди Рама да говори по-малко против България”, коментира от своя страна историкът Христо Матанов.

Според него има македонци, които смятат, че пътят на РСМ е към ЕС, а не към Сърбия и Москва.

„След като управляващите не искат да вкарат македонските българи в ЕС, нека България го направи. Нека отприщим процедурите за гражданство и да получат европейски паспорти”, призова Милотинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
DiKer
преди 16 минути

Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може:--- https://come.ac/manx

Откажи