Наш актьор легенда не може да гласува. Откровението

Какво казва за живота и болестта Георги Стайков

Наш актьор легенда не може да гласува. Откровението | StandartNews.com

Една от големите легенди на българското кино каза своята истина за живота.

„Прикован съм на легло, не мога да гласувам“. Това признание направи пред България Днес любимецът на поколения киномани – актьорът Георги Стайков.

От 4 години той живее в Бургас и се бори с коварното заболяване прогресивна множествена склероза. За него се грижи кинезитерапевтът Ибрям Хаджиали.

„Животът е такъв, какъвто е, и ние трябва да го приемаме. Никога няма да стана от леглото, но поддържам духа си и интелекта си живи и бодри“, каза още актьорът от шедьовъра „Вчера“, който е носител на десетки награди заради своята богата и успешна биография, пише novini.bg.

Стайков разказва, че дните му минават в гледане на телевизия, цъкане на телефона и изучаване на езици.

Всеки ден учи турски с Ибрям и това е 19-ият му език, споделя Стайков. Освен всички европейски езици той знае старогръцки, латински и старобългарски, защото е завършил Националната гимназия за древни езици и култури с пълно отличие.

Твърди, че в Бургас, където той живее в апартамент на метри от театър „Адриана Бурдевска“, изборите ще спечели ГЕРБ, и казва: „Резултатът ще бъде 50 плюс 1 процента! Нали това искахме? Искахме демокрация на действието и я имаме“.

На въпрос до какво ще доведат честите избори в страната ни, той отговаря: „За съжаление, хората не познават добре историята, а там се крият всички отговори. Кой знаеше кой е Хари Труман? Никой, но от вицепрезидент стана президент на САЩ. Там се крие отговорът на въпроса ви“.

Непримирим, изключително ерудиран, с чест и борбен дух, като героя си от „Вчера“, Георги не хленчи, не се оплаква, не търси съжаление, не пада духом и е реалист: „Няма човек, който да се е измъкнал от множествената склероза. Аз няма да съм изключение“.

Щастлив е и изпитва гордост заради сина си Николай Стайков, когото на галено нарича Коко: „Той живее в Швеция, на 17 години е и играе в националния младежки футболен отбор. Но няма да го видя това лято, защото Швеция не играе на финал“. Въпреки че младежът ще прекара лятото си в тренировки на терена, Стайков живее с успехите на сина си и не го вини, че няма да посети болния си баща в България.     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай