Откриха биологичен материал в останките край Шабла

Изпратен е за ДНК анализ

Откриха биологичен материал в останките край Шабла | StandartNews.com

Сред намерените останки на падналия в Черно море изтребител е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК анализ, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Открити са още част от спасително оборудване и отломки от машината.

Действията се насочват най-вече към намиране на черната кутия на изтребителя. Това е ключов момент, за да се анализират причините за инцидента, каза адмирал Ефтимов.

Продължават издирвателните дейности без прекъсване, каза от своя страна контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, предаде bTV.

„В момента сме в надпревара с времето. Първо е необходимо благоприятни метеорологични условия. Морската среда е агресивна и продължителният престой на черната кутия във вода не е желателен. Колкото по-бързо я извадим, толкова по-голям е шансът информацията в нея да бъде използваема“, каза той.

Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза "Граф Игнатиево", изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел.

В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“.

Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай