Наказват замесените в замърсяването на река Струма

Замърсяването на р. Струма е заради предприятията на територията на Перник

Наказват замесените в замърсяването на река Струма | StandartNews.com

Сигнал за замърсяване на р. Струма и яз. "Пчелина" предизвика проверка, а първоначалните данни показаха, че източникът на замърсяване е езеро в района с оранжев цвят. Марио Антонов от Централната рибно-опазващата организация коментира пред телевизия България Он Ер, че замърсяването е било миналия четвъртък и за момента няма данни за нови изтичания.

Според него е очевидно, че замърсяването на р. Струма е заради предприятията на територията на Перник и ставало въпрос за прикриване на проблема заради интереси.

"Река Струма ще бъде мой приоритет и ще правим огледи. Всички нарушители ще бъдат санкционирани", коментира кметът на Перник Станислав Владимиров.

Той очаква да излязат окончателните резултати от взетите проби и каза, че ако езерото наистина е замърсител, то проблемът може да се реши лесно.

Марио Антонов изрази надежда, че нарушителите ще бъдат наказани. Той припомни, че е имало протест пред сградата на РИОСВ-Перник, но има готовност и за нов протест, който да излезе на главен път Е79.

Станислав Владимиров коментира и водната криза в Перник. По негови думи нямало разходомер и не можело да се разбере какво количество вода изтича от язовира. Едно от решенията, които разглеждат, е сондиране, за да се намерят подземни източници на вода.

По негови думи не се предвижда промяна на водния режим в Перник и засега той остава до март месец, за да може да се осигури питейна вода на перничани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай