Над 4000 ученици обхвана кампания на Kaufland за намаляване на хранителните отпадъци

Инициативата „Мястото на храната не е на боклука“  е насочена към ученици от 1-7 клас и се осъществява съвместно с платформата Foodobox

Над 4000 ученици обхвана кампания на Kaufland за намаляване на хранителните отпадъци | StandartNews.com

Над 4000 ученици обхвана кампанията на Kaufland България и Foodobox срещу разхищението на храна през учебната 2023/24. Инициативата „Мястото на храната не е на боклука“ се реализира под формата на интерактивни образователни лекции и е предназначена за ученици между 1 и 7 клас. Целта ѝ е да повиши информираността по проблема с хранителните отпадъци в световен мащаб и да покаже на учениците максимално ефективни начини за съхранение и приготвяне на храната и цялостно отношение към нея.

Първото издание на кампанията се проведе фокусирано в столични училища съвместно с платформата за „спасяване на непродадена храна“ Foodobox. Стартът беше даден с лекция пред ученици от всички 3-ти класове на столичното 40-то СУ „Луи Пастьор“, като продължи в серия от лекции в училищата и предизвика огромен интерес и активност сред децата.

„Кампанията в училищата е една от множеството стъпки, които Kaufland предприема срещу разхищението на храна. Смятаме, че разговорите с най-малките са от съществена роля за изграждане на екологосъобразни хранителни навици. Планираме разрастване на кампанията и в други градове през следващата учебна година. Усилията в посока намаляване на разхищението на храна дават своя резултат, като заедно с нашите клиенти, само през 2023 г. сме спестили 11 млн. кг храна в магазините ни чрез разнообразни механизми и модерни системи. Сред най-новите ни инициативи са и дарения за хранителни банки и последващо оползотворяване", каза Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в Kaufland България.

''Мисията на платформата Foodobox е да намалим разхищението на храни и напитки с наближаващ срок на годност. Потребителите ни имат достъп до предложенията на над 500 заведения, които ежедневно предлагат непродадените си храни в края на деня с поне 40% намаление. За малко над 2 години сме спасили над 50 тона храна от изхвърляне. Повишаването на осъзнатостта у най-младите относно този глобален проблем е ключово за разрешаването му, именно затова образователната инициатива е сред водещите ни приоритети'', сподели Джейн Димитрова, съосновател на платформата.

Образователните дейности по програмата включват още и полезни рецепти, които учениците биха могли да си приготвят през различните сезони, така че продуктите да не се изхвърлят. Сред примерите са домашен чипс, направен с обелки от картофи или ябълка, както и презрели банани, подходящи за бананово смути. Сред останалите съвети са по-стриктна проверка на състоянието на храната и наличните продукти в хладилника, правилно съхраняване и най-вече отговорно пазаруване и с изготвяне на списък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай