Над 100 са ранените полицаи при протестите

60 са арестуваните при атаката с бомбите, обяви зам.директорът на СДВР Антон Златанов

Над 100 са ранените полицаи при протестите | StandartNews.com

Над 100 полицаи са били ранени по време на протестите в София на 2 септември, заяви на извънреден брифинг зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

"Това, което се случи днес в София, беше дълъг маратон на масови безредици. В града от ранните часове дойдоха всякакви хора, които да изразят своето свободно мнение и протест. За съжаление, дойдоха и много хора, които да всяват напрежение, сбиване. Целта им бяха полицейските служители, каза още зам.-директорът на СДВР.

„Бяхме подложени на изпитание да изтърпим около нас да падат ранени полицаи. Не мога да изброя колко много са ранените полицаи – с прорезни рани, обгазени, с изгаряния по лицата. Беше направен опит да се запали сено, с което ни замеряха. Над 100 бомби, много пиротехнически изделия. Тактиката на полицията през целия ден беше насочена изцяло към щадене на живота и здравето на протестиращи с риск за живота и здравето на полицаите”, обясни Златанов. 

„Само сутринта са пострадали над 100 полицаи, 15 от тях са отишли в болница. Огромна част от колегите и колежките си помагат сами, а след това се връщат в строя”, допълни Златанов.

Сутринта са били задържани около 35-36 човека. От вечерното мероприятие все още продължават арестите. Сред задържаните има пияни и дрогирани.

Пиротехническо вещество се е взривило в полицейски автомобил. Самоделното устройство е хвърлено в колата, след като протестиращ е счупил едно от стъклата. Задържани са над 60 лица само вечерта. 

„При масови безредици винаги има пострадали и от двете страни. Не е нормално нито политици, нито общественици да призовават към нарушаване на обществения ред и нападение над полицаите. Не съм виждал по-щадяща полицейска тактика от тактиката днес. Рискът беше да пострадат наши служители и доста от тях пострадаха”, коментира Антон Златанов. 

По думите му е имало бомби, чукове, метални палки и пръти. Вадени са били от част от палатките на палатковия лагер, които до момента полицията не е закачала. „Имаме информация за забранени предмети в палатките”, допълни Златанов. 

„Най-опасното са самоделните взривни устройства. Такова беше хвърлено през прозорец на полицейски микробус”, обясни зам.-директорът на СДВР.  „Полицията трябваше да търпи дълги часове да раняват наши служители. Границата беше премината”, допълни зам.директорът на СДВР.

ВИЖ ОЩЕ: Полицията настъпва, чисти площада

ВИЖ ОЩЕ: МВР: Знаем кои са режисьорите

ВИЖ ОЩЕ: Водно оръдие на площада

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай