На пазара: "Апология на Средновековието"

На пазара: "Апология на Средновековието" | StandartNews.com

За своята "Апология на Средновековието" акад. Васил Гюзелев казва: Написах я с ясната концепция за стойността на това отдалечено минало, през което Европа и нейните народи и държави преминават, за да докажат правото на своето дълговечно съществуване, смисъл на своето историческо битие и се калят в търпеливо очакване на Апокалипсиса, или по-точно, във възтържествуването на Божието царство на земята. Средновековието бе детството на съвременна Европа, което остави много белези и характерни черти на нейното развитие. Неговото внимателно изучаване е задължително за онези, които търсят корените на съвременните проблеми, но не заради откриването на някакъв универсален лек за разрешението им, а от любопитство и от стремеж за навлизане в дълбините на времето.
Първият том от съчиненията на един от патриарсите на българската историческа мисъл излиза с клеймото на "Захарий Стоянов".

Старци скачат през прозорците

Дебютният роман на шведа е преведен на 35 езика

След дълъг и изпълнен със събития живот Алан Карлсон се озовава в старчески дом, който смята за последна спирка в своя живот. Единственият проблем е, че доброто здраве не го напуска, а смъртта не бърза. На стотния си рожден ден той решава да избяга през прозореца на стаята си, за да се спаси от тържественото честване. По домашни пантофи и без план за действие Алан предприема неочаквано и за самия него бягство, изпълнено с невероятни приключения. Извършва кражба на куфар, собственост на престъпна организация. Намира съдружници и верни приятели. Карлсон ще се върне в миналото и ще се срещне с знаменателни фигури като Франко, Сталин, Труман и Де Гол.

Авторът Юнас Юнасон е бивши журналист и телевизионен продуцент, който продава цялото си имущество, за да се отдаде на писане в Швейцария. Печели овации и международна известност още с първия си роман за "стареца".

Книгата кара на места читателят да се превива от смях, но и е толкова сериозна, че човек се пита дали всичко не е станало точно така.

Детето пищи, няма страшно

Ако двегодишното ви детенце пищи и плаче насред магазина, ако малчуганите ви се карат и бият или в училището ги смятат за невъзможони и тъпи, не мислете, че има заговор срещу вас! Нищо подобно, всичко това се случва, защото мозъкът им не е напълно развит, успокоява психиатърът Даниъл Сийгър. В книгата си той разяснява как е устроен и функционира развиващият се детски мозък. Ммозъчната кора, отговорна за взимането на решения и балансирането на емоциите, се доизгражда до 25-годишна възраст, категоричен е той.

"Бийтълс"

е роман за израстването на личността през погледа на едно цяло поколение. Разказът е изстрадано лично от автора поетично изображение на седемдесетте години в Осло. Време на промяна и подмяна на стойностите. Издател е "Весела Люцканова".

"Кристално чиста"

е полицейският роман на Дебора Кромби, спечелил приза на "Ню Йорк Таймс" за книга на годината. Младата полицайка от Скотланд Ярд Ребека е отлична гребкиня и претендент за олимпийски медал е намерена мъртва в Темза. Оказва се, че жертвата е имала много почитатели, но и много врагове...

"Пробуждането"

е втора книга от трилогията "Най-тъмните сили" на Кели Армстронг. В нея приключенията на Клоуи Сондърс продължават. Оказва се, че тя е плод на научен експеримент - тя не само вижда призраци, но и умее да пробужда мъртвите.

"Малката" война за Кипър

с автор Димитър Недялков е вълнуващ разказ за събития около създаването на островната държава до края на военното противоборство през 1974 г. и последствията от него. Недялков е убеден, че уроците от кипърската война трябва да бъдат напомнени отново.

Един различен Бегбеде

В тази книга виждаме един различен Бегбеде. Това не е автобиография, не е роман, а нещо различно. Това е книга за романи, пречупени през автобиографична, много лична гледна точка.

Сред стоте книги на XX век на писателя ще открием един Хемингуей, един Керуак, Селинджър или Фицджералд... Откриваме ги в есета чрез присъщия на Бегбеде безцеремонен стил. "Първа равносметка след Апокалипсиса" е написана на великолепен литературно-говорим език, категорична е критиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай