На море с колата? Бройте още един човек със сметката за паркинг

Колко плащаме за автомобила

На море с колата? Бройте още един човек със сметката за паркинг | StandartNews.com

Паркингът за колата в курортите по българското Черноморие излиза колко нощувка в хотел на база олинклузив, установи проверка на „Телеграф“.

От 10 до 30 лева струва нощувката на открито за автомобила в зависимост от курорта и възможностите за паркиране. Като се изчисли, че ваканцията продължава 7 дни, то за паркиране ще платим между 70 и 210 лева по време на ваканцията, или колкото ще струва нощувка на човек в хотел на база олинклузив или три дни на квартира. Ако се приспаднат дневните разходи за чадър и шезлонг, буквално сметката ще е все едно сме платили ваканцията за още един човек.

 

От лев на час до 30 лв. за денонощие струва паркирането до плажа тази година по Северното Черноморие. Все по-тежък става проблемът във Варна след разчертаването на града за „синя“ и „зелена зона“. В морската столица недостигът е от над 5000 места, като най-засегнати са хората, които живеят в платените зони.

Работното време на платеното паркиране във Варна е от 9 до 20 часа от понеделник до неделя включително. Цената за един час паркиране е 1 лв. с максимален срок от 3 часа. Ако на колата е сложена скоба, глобата е 20 лева и дължимата цена за престой от 1 лв. за всеки започнат час.

В централната част на града са разположени и няколко големи платени паркинга. Единият се намира под сградата на НДК – Варна, другият е на Морска гара, както и на територията на Двореца на културата и спорта. Там цента за платен престой е 2 лв. за час.

В курортите

Платено е паркирането и на територията на целия к.к. Св. св. Константин и Елена. Там може да използвате местната „синя зона“ чрез заплащане през SMS или един от многото паркинги, разположени в комплекса. Цената за ползване на алеите на комплекса за паркиране е 2 лв. на час.

Същата сума дължите на час, ако решите да използвате някой от обособените паркинги, но там може да оставите колата си за 24 часа за сумата от 14 лв., но има и места, където цената скача на 30 лева. Влизането и излизането от паркинг зоната се контролира от видеокамери.

На всички паркинги се полагат 30 минути безплатен престой, като този период не се приспада от общото време на ползване. При неплащане или просрочване на времето за престой на местата за почасово паркиране се налага глоба със скоба, като санкцията е отново 20 лв. и заплащане на просрочените часове, но цената е 2 лв.

Паркирането на Златни пясъци е лукс или кошмар. През това лято проблемите с паркирането в курорта Златни пясъци са решени, съобщават от фирмата “КарПаркинг”, която стопанисва 5 паркинга от тази година след договор за наем с дружеството за срок от 11 години.

Места

Те се управляват автоматично със система на NRJ Soft – с камери и бариери без необходимост от човешка намеса. Паркинг “Ривиера” разполага с 95 места, “Сирена” е със 190 места, “Адмирал” – с 40 места, “Иглика” с 30 места. Паркинг “Аквапарк” е със 150 места и е на две нива, като едното ниво е обособено за автобуси. По 2 лева е цената на час за паркиране на “Ривиера”, “Иглика” и “Аквапарка”, а за денонощие е 20 лева. По 3 лева на час за паркомясто се заплаща на “Сирена” и “Адмирал”, където паркирането за денонощие е 25 лева.

Повечето хотели също предлагат платено паркиране на собствените си паркинги срещу сумата от 20 лв. дневно.

Транспорт

Безплатен екологичен транспорт в Албена е на разположение през целия ден: шатъл бус и електрически автобус. Ескалаторът в посока горна зона е срещу заплащане.

Първите 30 минути в комплекса са безплатни за всички 4 различни зони за паркиране. Един билет осигурява единичен вход - влизане и паркиране за 24 часа, с изключение на паркинг „Лазур“, който е безплатен. Цените за паркиране зависят от зоната и периода от сезона.

От юни до 30 септември 2024 г. цената за влизане и паркиране с автомобил в „зелена зона“ е 20 лв. за 24 часа; „Синя зона“ струва 10 лв. за 24 часа, а паркинг „Автогара“ е 6 лв. за влизане и паркиране за 24 часа. Паркинг „Автогара“ разполага с 800 паркоместа, „синя зона“ с 1200+ паркоместа.

На юг

Високи са цените за паркирането и в старинен Созопол, по южното Черноморие. "Синята зона" там е закована на 2 лева на час, а паркомясто в частен паркинг е от 3 до 4 лв. на час. За денонощие съответно цените са от 12 до 24 лева в зависимост в коя зона е паркингът. В Поморие таксата за синя зона е 2 лв. на час през летните месеци, а на паркинг - 12,00 лв. на денонощие. От този сезон за първи път зони за платено паркиране се въведоха в Приморско и Китен, в които таксата  е 2 лв. на час. Платените зони са на определени улици. Екзотичният плаж Силистар отново е с платен достъп. Допреди година там действаше физическо лице, което събираше по 5 лв. такса за паркиране в нивите. След серия от скандали порочната практика бе преустановена, но на мястото на търговеца се появи частна фирма, която дере туристите с по 5 лева такса за преминаване. 

Царево без „синя зона“

Царево е единствената морска община, на чиято територия все още няма „синя зона“ и паркирането е безплатно. Свободният режим обаче не изключва платените паркинги, които предлагат по желание място срещу 1 до 2 лв. на час. Извън границите на най-южният ни курорт цялото Черноморие е превърнато в гигантска „синя зона“. Армия от общински инспектори следи зорко за нарушители и гратисчиите отнасят тутакси скоби. Много от хотелите в курортите разполагат със собствени  паркинги, които са извън „синята зона“, но и те са платени. Тарифите са от 15 до 25 лв на денонощие. 

Вдигат таксата в Слънчев бряг

„Синя зона“ функционира и в Слънчев бряг. Таксата за престой се увеличава почти всяка година и този сезон струва 3 лв. на час. Заплащането е основно чрез SMS, но има и два апарата с монети до хотелите "Арда" и "Несебър-Созопол". Осем контролни пункта осигуряват достъп на автомобилите до курорта. В частните паркинги е още по-скъпо и час престой тръгва от 5 лева нагоре. За денонощие най-евтиният престой е 15 лв.

Паяци дебнат денонощно и в Несебър, където такса "синя зона" и глобите за нарушители са една идея по-ниски. Цената за час паркиране е 1.20 лева с включено ДДС, а позволеният престой  е до 3 часа. При просрочване на времето колата автоматично се закопчава със скоби.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
123
преди 1 ден

Не виждам това да е проблем, никой никого не кара на сила, какво искате, да ходите на море безплаТно, е такова нещо няма, плащаш и си траеш, като не щете да плащате, не ходете.....

Откажи