На митинга: ТЕЦ "Марица-изток 2" ще продължи да работи

Няма да има съкращения на работници, категорична е енергийната министърка Теменужка Петкова...

На митинга: ТЕЦ "Марица-изток 2" ще продължи да работи | StandartNews.com

Теменужка Петкова обяви днес пред митингуващите в Раднево служители на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД , че централата ще продължи да работи, че няма да има съкращения на работници и че държавата работи замърсяващата централа да продължи да действа въпреки рестрикциите на Европейския съюз.

Заради произвежданото от централата замърсяване България е длъжна по правилата на ЕС да купува съответното количество въглеродни квоти. Техните цени през септември обаче се повишиха до 25 евро за тон въглероден двуокис. Това означава, че от следващата година значителна част от приходите на ТЕЦ-а ще отиват за покриване на този разход, освен ако не се повиши цената на тока, така че да включва този разход, който при настоящата цена на електроенергията включва цена на емисиите от около 8 евро на тон.

Енергийната министърка обяви пред протестиращите, които, подкрепяни от синдикатите, са обявили протест и утре в София, че една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД вече са купени, а до 21 декември "Български енергиен холдинг" ЕАД ще купи всички останали.

Това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на "Мини Марица-изток" ЕАД, които я снабдяват с въглища, обявила министърът, цитирана от пресцентъра си.

"Уверявам ви, че "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2" категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа", казва Петкова пред работниците. Тя посочва и че "без централите в Маришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност".

Тя информира присъстващите, че Министерството на околната среда и водите работи за предоставяне на безсрочна дерогация (отмяна) на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД. "Това означава, че централата отговаря на съвременните екологични норми и може да продължи да работи", поясни енергийният министър. В края на ноември изтича срокът за обществено обсъждане на новите комплексни разрешителни, с които се предоставя дерогацията, посочват министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай