Вторник,

На Голяма Богородица с маски и калцуни в манастира

От: Стандарт, снимка "Марица" -
A
A
A

С маски и калцуни ще влизат богомолците в манастирите за Голяма Богородица. 

Бачковският манастир очаква хиляди богомолци да се стекат в светата обител по повод големия празник Успение Богородично на 15 август.  По традиция вярващи от всички краища на страната отиват в храма още предния ден, когато започват и тържествените богослужения. В нощта срещу празника манастирът остава отворен и дошлите да се докоснат до Чудотворната икона преспиват там или се разполагат по околните чардаци. Миналата година празникът събра повече от 12 000 богомолци, припомни "Марица".

Празничната програма започва с малка вечерня и опело на Света Богородица, продължава с всенощно бдение. Към полунощ започва утренята, след която в малките часове на 15 август следва четене на молитви от Псалтира. В самия ден ще бъдат отслужени полунощница и утреня, след което ще започне Божествената света литургия. По традиция след това ще бъде раздаден осветен курбан, дарен от богомолци.

Пред „Марица“ секретарят на Бачковския манастир Васил увери, че са предприети всички предпазни мерки във връзка с пандемията от COVID-19. Ще бъдат извършени няколко дезинфекции в двора на обителта, постоянно ще се почистват и предметите, до които се докосват богомолците, особено Чудотворната икона и храмовите врати.

„Заради пандемията ще имаме малко по-високи изисквания към вярващите по отношение на влизане в манастира. Ще се влиза само с маски на лицето и калцуни на краката, задължително на входа ще има препарат за дезинфекция на ръцете.

Ще се следи стриктно за спазване на нужното отстояние между хората, каквито са правилата при подобни мероприятия по време на коронавирус. Чудотворната икона ще се забърсва с дезинфектант след всеки богомолец, който я целуне. Общо взето, ще сме малко по-взискателни и ще призоваваме хората да се съобразят с изискванията“, каза секретарят на обителта и допълни, че разчита на отговорност от всички, които ще дойдат, за да отбележат Успение Богородично и храмовия празник.

„Църквата е отворена за всички хора, които търсят спасение. Надяваме се, както през годините досега, да има много вярващи, защото в подобни времена храмът и вярата са единствената ни надежда. Няма как църквата да затвори врати и да обърне гръб на богомолците“, каза още той.

 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички