МВР с призив към жертвите на домашно насилие

Истории на потърпевши

МВР с призив към жертвите на домашно насилие | StandartNews.com

Случаите на домашно насили са близо 2000 годишно, сочи официалната статистика на МВР.

Най-вероятно поне половина остават неразкрити, а причината е, че жертвите се страхуват да говорят за гаврите, на които са подложени.  Криминалистите по тази причина създадоха филм наречен "За да има утре: В него основните герои са две жени преживели ужаса наречен "домашно насилие"

Нора Станева: "Никога няма да забравя как взе нож и ми го опря до врата."

Иванка Митева: "Той взе детето, държа го като заложник 24 ч., беше заплашвано с нож. Аз също бях заплашвана."

Иванка Митева и Нора Станева застават с лице към преживения кошмар. Правят го, за да подадат ръка на стотиците други невидими жертви, сковани от ужас.

Размаханият юмрук зад вратите на дома остава там – на тъмно. Гласът на жертвите не се чува заради догмата, че станалото е срамно и че за насилието те също носят вина. Промяната на закона и бурната обществена реакция след последните няколко случая на брутално насилие бавно разчупват шаблона. А психолози и полиция опитват да помогнат на процеса.

Старши комисар Георги Гендов, директор на ОД на МВР-Шумен: "Идеята е всеки един пострадал от насилие да знае, че в наше лице може да получи защита и най-важното може да я получи веднага… Нека да знаят, че един шамар не е нещо, което някой го е заслужил и че това трябва да остане в семейството."

Ръстът на обявените случаи на насилие в Шуменско само за една година се увеличава. При това двойно. От 44 на 82 дигнала. А заповедите за защита от домашно насилие са 93. Понякога, обаче, законовата защита се оказва фатално закъсняла.

Орлин Куздов, административен ръководител на Окръжна прокуратура – Шумен: "Има около 4 присъди, които са свързани с най-тежките посегателства – убийства при условията на домашно насилие. Всички са завършили с осъдителни присъди и едната посочих, че е с доживотен затвор."

За да дойде помощта на време, малтретираните у дома трябва да прекрачат още една граница – тази на срамът да разкажат публично за кошмара, в който живеят.

София Радославова, председател и административен ръководител на Окръжен съд – Шумен: "За преживелите насилие е трудно да се изправят срещу насилника. Поради тази причина има и приети директиви, дават възможност на пострадалите от такъв тип действия да бъдат изслушвани в защитени пространства, да се избегне прекият контакт с извършителите, особено в тежки случаи на насилие, когато нещата са на ръба на физическото оцеляване.

Психолози и криминалисти настояват – жертвите на тормоз да не отлагат подаването на сигнал с надеждата, че следващия шамар, следващия скандал, ще ги подмине. Защото най-потърпевши от ада зад стените на дома са децата. А травмите над детската психика трудно се превъзмогват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай